Autor: Heija-Liis Ristikivi • 15. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biokütuse nõue lükati edasi

Foto: Erik Prozes
Riigikogu majanduskomisjon otsustas pärast kohtumist huvigruppidega, et müüjate kohustus lisada bensiini ja diislikütusesse biolisandit lükatakse aasta võrra edasi – seega kohustus tekib järgmise aasta mais. Samas ei muudeta vedelkütuse seaduse eelnõu eesmärki, et 2020. aastaks peab biolisandi osakaal olema tarbimisse lubatud kütuses vähemalt 10 protsenti.

Majanduskomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on võimalik seadust rakendada, kui kõik turu osapooled on selleks valmis. „Et kiirustamine ei mõjutaks kütuse hinnatõusu, ei annaks mõnele ettevõttele monopoolset eelist ja biokütuse turul toimiks reaalne konkurents, peab biolisandit pakkuma rohkem kui üks maaletooja. Hetkel on talvise diisli biolisand Eesti turul vaid Nestel ja seetõttu on vaja teistele turuosalistele anda lisaaega seadusega kehtestatavate nõuete täitmiseks,“ ütles Kokk.

Eelnõu muudatuse kohaselt tekib alates järgmise aasta maist kütuse müüjatele kohustus müüa kütust, mis sisaldab vähemalt 3,1 - 3,3 protsendi energiamahu ulatuses biokütust. Esialgses eelnõus oli see kohustus alates tänavu maist. Biokütuse lisamise kohustust ei rakendata talvisele diislikütusele 2018. aasta novembrist kuni 2019. aasta märtsi lõpuni.

Alates 2019. aasta aprillist peab biolisandit tarbimisse lubatud kütuses olema 6,4 protsenti. 2020. aasta alguseks peab vastav tase olema vähemalt 10 protsenti ja mitte vähem kui 6,4 protsenti koguenergias tarbimisse lubatud kütuse igas liitris.

Istungil osalesid Eesti Õliühingu, Orlen Eesti OÜ, Neste Eesti AS, AS Kroodi Terminal ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Valitsuse algatatud vedelkütuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (361 SE) teine lugemine toimub Riigikogu täiskogus 22. märtsil, lõpphääletus 12. aprillil.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077