Autor: Tanel Raig • 3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus tehnoloogia laeb elektribussi akud 15 sekundiga

Uus välklaadimistehnoloogia võimaldab elektribussi akud laadida 15-sekundiga ajal, kui buss seisab peatuses.

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp töötas uue välklaadimistehnoloogia välja koostöös Genfi ühistranspordiettevõtte TGP, tööstuse- ja tehnoloogiaarendamisameti OPI ja Genfi energeetika-kommunaalettevõttega SIG elektribussi TOSA pilootprojekti raames. Tõuke uudse laadimistehnoloogia väljatöötamiseks andis uut tüüpi bussi arendamine, mis võtab peale kuni 135 reisijat. Bussi akusid saab laadida kindlates peatustes automaatse välklaadimismeetodiga 15 sekundi jooksul, samaaegselt reisijate väljumise ja sisenemisega. Pilootprojekti marsruudiks valiti vahemaa Genfi lennujaamast rahvusvahelise Palexpo messikeskuseni.

„Välklaadimise abil on võimalik uue põlvkonna elektribussivõrk välja ehitada õhuelektriliine kasutamata,“ ütles ABB Grupi tehnoloogiajuht Claes Rytoft.

Laadimisaeg on nii kiire, et ei mõjuta bussi sõidugraafikut. Süsteem kasutab laserjuhitavat liikuvat õlga, mis ühendab laadimise ajaks peatuse katuses oleva laadija bussi elektrisüsteemiga.

Välklaadimise tehnoloogia ja seadmed töötas välja ABB ja see on optimeeritud tiheda liiklusega piirkondadele, kus tipptundidel sõidab bussiga suur hulk reisijaid. Bussi akusid saab laadida 15 sekundi jooksul 400-kilovatise võimsusega. Bussiliini lõpp-peatuses on ette nähtud laadimine 3-4 minuti jooksul, mis võimaldab akud lõpuni täis laadida. Tänu uuenduslikule elektrilisele juhtimissüsteemile kasutatakse ära ka sõiduki pidurdusenergia, nii bussi kui selle kõrvalteenuste, näiteks sisevalgustuse tööshoidmiseks.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077