Autor: Tanel Raig • 29. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERAA vaidlustab kollektiivlepingu

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) vaidlustab ametühinguga sõlmitud üldtöökokkuleppe, mille vedajate poolt allkirjastas konkureeriv Autoettevõtete Liit.

Autoettevõtete Liidu (AL) ning Eesti Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühingu vahel sõlmitud riigisisese veoseveo üldtöökokkuleppe reguleerib töö- ja puhkeaja ning töö tasustamise tingimusi. Kokkulepe laieneb kõigile riigisisese veoseveoga tegelevatele ettevõtetele. ERAA volikogu otsustas pöörduda sotsiaalministeeriumi poole, et takistada kokkuleppe laienemist kõigile vedajatele. „See on eriline jama. Me oleme kogu aeg olnud lepingu laiendamise vastu,” teatas ERAA peasekretär Toivo Kuldkepp. Tema kinnitusel moodustab ALi liikmeskond alla 1% Eesti veofirmadest. Nende sõlmitud lepingut laiendatakse aga kõigile, kellel on üle 3,5 tonnised veoautod. See tähendab, et lepingu alla jäävad ka näiteks Eesti Post, autosid omavad ehitusfirmad jne, loetles Kuldkepp. Ta nentis, et ei saa aru, kuidas saab olla võimalik, et nii väikse huvigrupi sõlmitud lepingut laiendatakse kõigile teistele.

Kurioosne on Kuldkepi sõnul, et leping ei laiene ümarpuiduvedajatale, kelle hulgas ei olevat ametühingu liikmeid. Samas on lepingu allkirjastanud ALi liikmetest 2/3 ümarpuiduvedajad.

Kuldkepp ütles, et ERAA ei ole üldse kollektiivlepingust huvitatud, ega soovi osaleda ka mingitel läbirääkimistel, sest ERAA liikmete hulgas ei ole samuti ametühingu liikmeid. „See leping on üldse ajast ja arust, mujal Euroopas selliseid lepinguid ei sõlmita,” teadis Kuldkepp.

Kuldkepi kinnitusel on ta andnud juristidele ülesande pöörduda lepingu laienemise tühistamiseks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Eesti Tööandjate Keskliidu poole.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077