Autor: Tanel Raig • 28. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kellele ja miks on vaja laopidamistingimusi? 

Täna on viimane päev registreerumiseks loengule „Olulised uuendused laomajanduses. Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon (ELEA) on vastu võtnud ladustamise üldtingimused. Kuid miks neid tingimusi vaja on?

3. oktoobril loengut läbi viiva Schenkeri endise juristi ning Äripäeva Logistika ja Ekspordi käsiraamatu peatoimetaja Kairi Kärneri ütlusel maadlesid laopidajad pikka aega aukudega seadusandluses. Võlaõigusseadus küll sätestas laolepingu mõiste jms, kuid tegevuse sisu ja vastutus olid reguleerimata. Õiguskindlus puudus nii hoiuleandjal kui laopidajal, selgitas Kärner. „Probleemide tekkimisel sõltus lahendus suures osas rahakoti suurusest või oskusest koostada vettpidav eesti või näiteks inglise keelne laoteenuste osutamise leping,” lisas ta.

Nüüd on reeglid kehtestatud ning kõigil, kes kauba ladustamisega kokku puutuvad, on võimalus need oma tegevuses kasutusele võtta. Sarnastel põhimõtetel kehtestatud tingimusi kasutavad ka teised mandri-Euroopa riigid, seega on mugav meie põhiliste kaubanduspartneritega koostööd teha, kinnitas Kärner.

Eelmisel aastal kehtima hakanud ELEA laopidamistingimused sätestavad poolte õigused ja kohustused töökorralduse organiseerimisel ja probleemide ilmnemisel, kaupade kindlustamise reeglid, laokirja kasutamise regulatsiooni, laopidaja vastutuse ulatuse jms reguleerimist vajavad küsimused.

Laopidamistingimusi on soovitatav kasutada nii hoiuleandjatel kui hoidjatel, sh kauba saatjatel ja saajatel, kelle kaupa laos käsitletakse. Tingimusi on hea teada ka vedajatel, kes ladustamisega kokku puutuvad. 

3. oktoobril Radisson Blu Hotel konverentsikeskuses toimuvas loengus kuuleb laopidaja ning kauba hoiuleandja õigustest ja kohustustest, töökorraldusest laos, kaupade kindlustamisest, pandiõigusest ja avalikust müügist, laokirja regulatsioonist ja suhtest pankadega laenu saamisel. Samuti annab loeng hea ülevaate poolte vastutusest ja piirmääradest ning praktilistest suunistest kahjujuhtumite käsitlemisel ning hoiu- ja laolepingute sõlmimisel nii Eestis kui rahvusvahelisel turul.

Loengus tuuakse välja erinevad õigusaktid ning muudatused, mis laomajandust reguleerivad. Näiteks laopidaja pandiõigust reguleerib Võlaõigusseadus, kui kliendi kaup võlgade katteks maha müüa, siis tuleb vaadata Asjaõigusseadust. Loengus tuuakse lihtsalt ja arusaadavalt punkt-punkti haaval välja, kuidas toimida, kui klient on jäänud laopidajale võlgu ning kaup on vaja realiseerida.

Kauba saatja ja saaja, kelle kaupa laos käsitletakse, saab teada olulised nüansid, kes mille eest peab kulud kandma ja vastutama, kuidas toimub kauba üleviimine ühest laost teise, mille eest vastutab kaubaomanik ning mille eest laopidaja. Millised on erinevad kauba kindlustamise võimalused. Kuidas ja kas on võimalik laofinantseerimist läbi viia (kolmepoolne kokkulepe panga, laopidaja ja kaubaomaniku vahel, millega kauba tagatisel, saab kauba omanik võtta pangast laenu). Oluline on teada, milline on laopidaja vastutuse piirmäär ning millised juhtumid sinna alla kuuluvad jne.

Täna on võimalik loengule registreeruda veel soodushinnaga 159 eurot + käibemaks. Alates 29. septembrist on hind 199 eurot + käibemaks.

Registreerumiseks saab ankeedi täita SIIT. Lisainfot loengu kohta leiab SIIT.

Loengu ajakava03.oktoober.2012, Radisson Blu Hotel, Rävala pst 3, Tallinn

9:30 - 10:00 Registreerimine ja hommikukohv10:00 - 12:00 Hoiu- ja laoleping, kaupade käsitlemine, poolte vastutus, laoteenuste tasuarvestus12:00 - 13:00 Lõuna13:00 - 14:30 Kaupade kindlustamine, laokiri ja laofinantseerimine, pandiõigus, kaupade avalik müük14:30 - 15:00 Küsimused ja vastused

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077