Autor: Jaana Pikalev • 12. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ust-Luga sadam näppab Eesti Raudteelt veomahtu

Venemaa naftatranspordi koondumine Ust-Luga sadamasse on vähendanud veomahte Eesti Raudtee võrgus.

Augustikuus veeti mööda raudteed 2,39 miljonit tonni kaupu, mis on mullu sama perioodiga võrreldes 5,2% vähem.

Augusti mahu vähenemise taga oli eelkõige nafta ja naftasaaduste veo vähenemine – mulluse 1,76 miljoni tonni asemel veeti 1,51 miljonit tonni ehk 13,8% vähem. Seda kompenseerisid mõnevõrra põlevkivi, väetiste, puistekaupade ja keemiakaupade mahtude kasv. 

"Venemaal veetakse ühe enam kaupa läbi sadamate," kommenteeris Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase ERR-i uudisteportaalile.

Tema sõnul peab Eesti Raudtee sellega arvestama ka tulevikus, sest Ust-Luga sadama roll kasvab.

2011. aasta kaheksa kuu kokkuvõttes veeti kaupu Eesti Raudtee taristul 20,7 miljonit tonni, mis ületab eelmise aasta sama perioodi tulemust 1,7 miljoni tonni e 9%-ga.

Kaheksa kuuga on naftat ja naftasaadusi veetud kokku 13,92 miljonit tonni, mis on 5,3% rohkem kui aasta tagasi. Põlevkivi veomaht ulatus 3,27 miljoni tonnini, suurenedes 51%. Väetisi on veetud raudteel 1,54 miljonit tonni ja veod on suurenenud 9,3%. Puistekaupade mahuks tuli 0,43 miljonit tonni, mis on 21% enam aastatagusest ajast. Keemiakaupade vedu suurenes 75%, olles kokku 0,42 miljonit tonni.

Transiidina läbis Eestit raudteed mööda 15,73 miljonit tonni kaupa ning veod olid eelmisest aastast 1,5% suuremad. Kohalikud veod kasvasid ligi 44%, olles kokku 3,65 miljonit tonni. Eksport-import veod olid kokku 1,32 miljonit tonni ehk 37,7% suuremad kui aasta tagasi.

Konteinervedude mahuks oli kaheksa kuuga 20 841 TEU-d, mis ületavad eelmise aasta vedusi 52,5%-ga. Augustis veeti sellest 2720 TEU-d ehk 72% rohkem kui mullu.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077