Autor: Jaana Pikalev • 2. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll: maanteeamet sisekontroll nõrk

Riigikontrolli audiitorid tegid märkuse maanteeameti kohta, sest nad ei jälgi lepingute rahalist täitmist.

Aruandes kirjeldavad audiitorid järgmist:  Kontrollides sõlmitud hankelepinguid ja tehtud makseid Maanteeametis ja regionaalsetes maanteeametites, selgus, et Maanteeameti riigihangete talitus ei jälgi lepingute rahalist täitmist. Samuti ei saanud audiitorid auditi käigus piisavalt selgitusi, kuidas toimub üleüldine järelevalve lepingute ja maksete vastavuse üle. Riigikontrolli arvamusel viitab see sisekontrollisüsteemi nõrkusele.

Ministeeriumi seisukoht selles osas on, et maanteeamet ei pea vajalikuks panna riigihangete talitusele hankelepingute täitmise kontrollimise kohustust.

Oma vastuses riigikontrollile ütleb ministeerium, et maanteeametis on igas sõlmitud hankelepingus määratud konkreetne hankelepingu täitmise eest vastutav isik, mis tähendab, et  väljamaksete ja lepingute täitmise kontrollimine on isikuliselt igas hankelepingus määratletud. Samuti on sõlmitud hankelepingute ja

maksete vastavuse kontrollimine piisavalt reguleeritud maanteeameti  asjaajamiskorras, millega on tagatud maksete teostamine vastavalt sõlmitud hankelepingutele.

Lisaks teostab kontrolli struktuurivahenditest finantseeritavate hankelepingute täitmise ja maksete teostamise üle Maanteeameti struktuurivahendite osakond.

Vastavalt Maanteeameti põhimäärusele ja õigusosakonna põhimääruseleei ole hankelepingute täitmise kontrollimine riigihangete talituse ülesanne. Riigihangete talituse ülesanne on riigihangete läbiviimine ja hankelepingute sõlmimine. Vastavalt riigihangete seadusele lõppeb hankemenetlus peale hankelepingu sõlmimist.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077