Autor: Jaana Pikalev • 8. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA riiklik postifirma maksejõuetuse äärel

Reedel 3,1 miljardi dollarilisest tegevuskahjumist teatanud USA riiklik postihiid United States Postal Services võib septembri lõpus lõppeva majandusaasta lõpuks olla maksejõuetu.

Postifirma käesoleva aasta kogukahjum ulatub 5,7 miljardi dollarini. "Me jätkame agressiivse kuludevähendamise kavaga, et tulla toime olemasoleva infrastruktuuri ja vähenenud klientide nõudlusega," rääkis postifirma tegevjuht Patrick Donahoe. Kahjuks on aga kahjumi kuhjumine olnud viimastel aastatel planeeritust kiirem, sest  nii erakirjade kui ka äriarvete lülitumine internetti on vähendanud äri posti teel. Positiivsem on Donahoe sõnul suurenenud postipakkide äri, mille mahud on kasvanud tänu internetikaubandusele ja e-poodidele.

Tegevuskahjumi tõttu palub postifirma Kongressilt muuta nõuet teha sissemaks pensioni- ja invaliidsushüvitiste fondi 5,5 miljardi ulatuses. Ükski teine riigiasutus ei ole kohustatud tasuma nimetatud maksu sellises summas.

Kui kongress antud palvet ei aktsepteeri, ei suuda postifirma kõnealust maksu septembris majandusaasta lõppedes teha nõutud sissemakset fondi, sest on ületanud ka laenuliimidi. 

Donahoe sõnul on nende taotlus siiski jätkata postiteenuseid, maksta oma töötajatele ja tarnijatele. Samuti soovib postifirma vähendada postikandeid seniselt kuuelt päevalt nädalas viiele päevale, mis on samuti üks osa ettevõtte kokkuhoiupoliitikast.

Erasektori postifirmade esindaja Art Stackleri sõnul on viimase aasta jooksul Postal Services majanduslik olukord läinud halvast seisust kriitilisesse seisu. Tema sõnul võivad kaheksa miljonit erasektori töötajat kaotada oma töö, kui kongress midagi ette ei võta. "See oleks kohutav mitte ainult neile ja nende peredele, aga kogu riigi majandusele," sõnas Stackler.

Postal Services, mis ei saa maksutulu oma põhitegevusest, plaanib vähendada oma halduspersonali 7500 inimese võrra ning sulgeb üle riigi 3600 alakasutatud postkontorit. Viimase nelja aasta jooksul on Postal Services juba vähendanud oma töötajate arvu 110 000 võrra ning vähendanud kulusid 12 miljardi dollari võrra.

 

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077