Autor: Väinu Rozental • 5. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eiki Nestor: kütuseturul tegutsejad kahte lehte laiali 

Kütuseturul tegutsejate puhul võiks vahet teha, kas tegemist on tuntud-teatud maksumaksjaga või uuestisündinud ettevõttega, ütles riigikogu rahanduskomisjoni liige, sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liige Eiki Nestor.

„Vahetegemine võiks sõltuda sellest, kas tegemist on tuntud ettevõttega, kes turul juba kaua aega tegutsenud ja oma kohustused riigi ees mõistlikul moel ja õigeaegselt täitnud või siis on tegemist uue tulijaga,“ pakkus Nestor. „Vahet võib teha ka sellega, kas tegemist on väikefirmaga, kes on aastaid kütust müünud või siis kas tegemist on firmaga, kes tegeleb kütuse sissetoomisega.“ Riigikogu rahanduskomisjon algatas eelmise aasta detsembri keskel eelnõu „Vedelkütuse seaduse ja sellega seonduvate teiste seaduste muutmise seadus“.

Praeguse eelnõu kohaselt hakatakse alates 1. aprillist nõudma miinimum 100 000 euro suurust tagatist kõigilt kütuse müügiga tegelevatelt firmadelt. Väikeste kütusemüüjate arvates käib tagatisraha nõudmine neile üle jõu ja suuremate kütusemüüjate arvates on 100 000 eurot liiga vähe.

Äripäeva reedene kaanelugu rääkis, milliseid skeeme pidi jõuab vedelkütus jaeturule. Teemast ajendatuna esitas Äripäev riigikogu rahanduskomisjoni mitmele liikmele päevaküsimuse, kas 100 000 eurot tagatisena on piisav summa, et kütuseturul korda luua?

„Petuskeem on olemas ja töötab ning rahanduskomisjon algatas eelnõu selgest vajadusest pettustele piir panna,“ lausus Nestor ja avaldas lootust, et rahanduskomisjon leiab oma teisipäevasel koosolekul kompromissi. „ Kompromisside kohad on juba välja pakutud ja eks me siis arutame, mis õige oleks.“ Nestori sõnul on eelnõu õigusliku külje pealt üheks õrnaks kohaks maksu- ja tolliametile antav kaalutlusotsuse õigus. „Kui eelnõu kohaselt on 100 000 eurot miinimumsuurus, siis teatud juhtudel võib maksuamet seda numbrit suurendada,“ selgitas Nestor. „Nii suurt otsustusõigust maksuametile vaja pole. See koht eelnõus võiks olla konkreetsem ja määratletum.“

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077