Autor: Jaana Pikalev • 22. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistika ja transpordi valdkonna vastutustundlikum ettevõte on postifirma

Äripäev avaldas täna vastutustundlike ettevõtete TOPi, kus logistika- ja transpordivaldkonna parim ettevõte Eesti Post saavutas viienda koha.

Viimane tähendab, et just Eesti Post on parim kõnealuses sektoris arvestamaks sotsiaalse, majandus- ja looduskeskkonnaga vastavate põhimõtete lõimimist ettevõtte juhtimises ja tegevuses.

Vastutundlikud on ka lennuliiklusega seotud firmad nagu transporditeenuseid osutav Lennuliiklusteeninduse AS (üldkoht TOPis 10) ja Lennart Meri Tallinna Lennujaam (üldkoht TOPis 40). Äramärkimist on leidnud ka Eesti Raudteele kuuluv transpordifirma EVR Infra AS (üldkoht TOPis 46).

Rahvusvahelistest kontsernidest on Eestis enim vastutustundlikud kuller- ja ekspedeerimifirmad DPD Eesti AS (üldkoht TOPis 14), TNT Express Wolrdwide Eesti AS (üldkoht TOPis 27 ) ja DHL Estonia AS (üldkoht TOPis 37). 

TOP

Vastutustundlikumad ettevõtted logistika ja transpordi sektoris paremus järjestuses:

1. Eesti Post

2. Lennuliiklusteeninduse AS3. DPD Eesti AS4. TNT Express Wolrdwide Eesti AS5. DHL Estonia AS6. Lennart Meri Tallinna Lennujaam7. EVR Infra ASAllikas: Äripäev

MIS ON MIS

Vastutustundlik ettevõtlus

Äripäeva, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi, EBSi eetikakeskuse ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel arvutatav vastutustundliku ettevõtluse indeks põhineb sel aastal 55 ettevõttel.

Kolmandat korda koostatud indeks on mõeldud oma tegevuse ja selle mõjude kaardistamiseks nii suurtele kui ka väikestele ettevõtetele üle Eesti. Indeksi eesmärk on aidata ettevõtetel hinnata oma tegevuse ühiskondlikku, keskkondlikku ja majanduslikku mõju ning vastavaid arenguvõimalusi, samuti anda tarbijatele ja investoritele mõtteainet, keda oma valikutega toetada.

Indeksi arvutamisesse kutsuti osalema avalike teabekanalite kaudu kõiki valdkonnast huvitatuid ettevõtteid. Ankeedid saadeti ka kõigile Äripäeva Eesti edukate ettevõtete TOP 500s olevatele ettevõtetele. End avalikult vastutustundliku ettevõtluse perspektiivist hinnata lasta otsustas sel aastal 55 ettevõtet. Lisaks osales indeksi arvutamisel esimest korda kaks linnavalitsust, avalik-õiguslik organisatsioon ning MTÜ. Äripäeva edukate ettevõtete TOP 100st (2009) osales indeksis vaid 11 ettevõtet, millest võib järeldada, et majandusliku edukusega ei pruugi tingimata kaasneda vastutustundlik mõtlemine ja hoolivus looduskeskkonnast ja ühiskonnast.

Vastutustundliku ettevõtluse indeksi arvutamises osalenud ettevõtete koondhinne aastal 2010 oli 62 punkti ideaalolukorda kajastavast 100 punktist. Keskmine tulemus oli seega 2% parem möödunud aastast, arengut võis täheldada enamikus valdkondades.

Metoodika

Indeksi arvutamine põhineb neljaosalisel küsimustikul: ettevõtte strateegia (20 punkti), põhimõtete integreerimine (20 punkti), tegevusvaldkondade juhtimine (40 punkti) ning tulemuste hindamine, aruandlus ja kommunikatsioon (20 punkti).Ettevõtte strateegia osa keskendub vastutustundliku ettevõtluse kajastamisele ettevõtte visioonis, missioonis ja väärtustes, vastutustundliku ettevõtluse põhimõtetele ning ettevõtte panusele teema arendamisse.Põhimõtete integreerimise osa vaatleb, kas vastutustundliku ettevõtluse põhimõtted on kommunikeeritud ning kas ettevõte kaasab sidusrühmi oma tegevuste kujundamisse.Valdkondade juhtimise osa analüüsib konkreetseid tegevusi kogukonnas ning loodus-, töö- ja turukeskkonnas, nende ulatust, läbimõeldust, seost ettevõtte tegevusvaldkonna, eesmärkide, oskuste, teadmiste ja kompetentsidega.Tulemuste hindamise, aruandluse ja kommunikatsiooni osa lähtub põhimõttest, et hinnata tegevuste tulemuslikkust ning anda aru oma tegevuse mõjust.

taust

Vastutustundlik ettevõtlus (CSR) tähendab sotsiaalse, majandus- ja looduskeskkonnaga arvestamist ning vastavate põhimõtete lõimimist ettevõtte juhtimises ja tegevuses.Vastutustundliku ettevõtluse alaseid juhiseid annab standard ISO 26000:2010.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077