Autor: Siim Sultson • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksporditoetuste lemmikud: masinad, metall, elektroonika

Eeslmisel aastal sai eksporditoetust  EAS-lt 242 ekspordivaldkonna projekti ligi 189 miljoni krooni eest., teatab EAS.

Eesmärk oli suurendada Eesti ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel, teatab EAS.

 EASi ekspordidivisjoni direktor Allar Korjas ütles, et vaatamata ebastabiilsusele Eesti igakuises ekspordimahu statistikas on paljud ettevõtted suutnud eelmise aasta teises pooles oma müüki välisturgudel suurendada. „2009. aasta lõpu seisuga viis EASi toel oma ekspordiprojekte ellu 187 Eesti ettevõtet,“ lausus Korjas. „Majanduskriis on pannud meie ettevõtjaid aktiivsemalt välisturgudele pürgima ning selleks senisest rohkem ka riiklikke toetusi küsima. EASile kaasrahastamiseks esitatud ekspordiprojektid on varasemast paremini läbi mõeldud – ettevõtjad keskenduvad vaid neile tegevustele ja välisturgudele, kust on kõige enam edu loota.“

 EAS pani eelmisel aastal õla alla 117 eksporditurunduse projektile ning toetas 97 korral välismessidel osalemist või nende külastamist. 16 korral toetati ettevõtete ühisturunduse projekte ning 12 korral arendustöötaja kaasamist välismaalt.

 Kõige enam, ühtekokku 26 korral rahastas EAS mullu võrdselt masinate, seadmete ja metalltoodete eksporti ning arvutite, elektroonika ja tarkvaralahenduste müüki välisturgudele. 17 korral said toetust mööbli, puitmajade ja puidutöötlemisega seotud ekspordiplaanid, järgnesid toiduainete (8), kummi- ja plasttoodete (5), rõivaste (4) ning laevade ja paatide (3) ekspordiprojektid.

 Enamasti on eksporditoetuste taotlejad olnud Tallinnast ja Harjumaalt (172), Tartumaalt (30), Ida-Virumaalt ja Viljandimaalt (kummastki 8) ning Pärnumaalt ja Saaremaalt (kummastki 5). Ekspordi sihtriikidena on projektides mainitud kõige enam endiselt Soomet (101 projekti), Rootsit (90), Lätit ja Norrat (63 projekti kummassegi), Saksamaad (62), Venemaad (55) ja Leedut (51). Järgnevad Suurbritannia, Taani, Prantsusmaa, Ukraina, Holland ja USA.

 EAS pakub eksportivatele ettevõtetele Euroopa Regionaalarengu Fondi toel viite toetusvõimalust. 

Eksporditurunduse toetusprogrammist saab küsida toetust kuni 2-aastase turundusplaani elluviimiseks. Suuremad toetatavad kulud on reeglina seotud kas suurtel rahvusvahelistel messidel osalemise või välisturgude külastamisega. Lisaks paneb EAS õla alla tootekataloogide, turundusmaterjalide ja näidiste valmistamisele, kaubamärgi registreerimisele jne. Maksimaalne toetussumma on 2,5 miljonit krooni ning toetuse piirmäär kuni 50% kuludest.

Arendustöötaja kaasamise toetusprogramm pakub abi rahvusvahelise kogemusega teaduri, tehnoloogi, disaineri või turundusjuhi värbamiseks välismaalt. Toetust saab küsida kuni 50% ulatuses töötaja palgakulust kuni kolme aasta jooksul.

 Teadmiste ja oskuste arendamise programmi kaudu toetatakse neid tööalaseid koolitusi, mis on suunatud ettevõtete konkurentsivõime suurendamisele. EAS rahastab kuni 50% koolituse maksumusest.

 Messitoetuse ja ühisturunduse toetuse raames saavad ettevõtted küsida toetust kas messil osalemiseks või ühiste turundusürituste läbiviimiseks. EAS rahastab kuni 50% projekti maksumusest, toetuse maksimaalne suurus on kuni miljon krooni.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077