Autor: Siim Sultson • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eipre: Hurt valetab ja tema võimed on kaheldavad

Pankrotis Select Oili pankrotihalduri ja vandeadvokaadi Terje Eipre tõdemusel firma tegevjuht Toomas Hurt levitab valesid ning on ise kriminaaluurimise all, rääkimata psühhiaatriahaiglas viibimisest.

 

Aseri sadama teemaline vaidlus T.R. Tamme Auto ja Select Oili vahel on kui sibul: pealt kullakarvaline, kuid seest

siiruviiruline.... ja sibul hakkab mädanema ju seest.....

 

Ennist Select Oili tegevjuhi Toomas Hurda

ja vastaspoole T.R. Tamme Auto ühe omaniku Raivo Tamme kommentaaridele aitavad vast täiendavat

selgust tuua vandeadvokaadi ja Select Oili pankrotihalduri Terje Eipre vastused mõnele küsimusele.

1. Kuidas saab olla tekkinud Aseri sadama väärtuse hindamisel nii suur vahe: T.R. Tamme Auto olla selle müünud 63 mln krooniga, nüüd hinnati selle väärtuseks 2-2,5 mln krooni ja Select Oil tahab nüüd summast makstud poolt (31,3 mln kr)saada tagasi? Mille svõib olla põhjus?

Select Oil NV (pankrotis) OÜ pankrotihaldur müüb Aseri Sadama hoonestusõigust enampakkumisel alghinnaga 55 miljonit ja enampakkumine toimub  11.02. Ootame kõiki ostupakkumisi ja ostuhuvilisi. Alghind tuleneb võlgniku arvamusest vara maksumuse kohta.

Haldurina olen lähtunud Simus Kinnisvara kinnisvaraeksperdi arvamusest, kus on vara hinnatud 2 kuni 2,5 miljonile kroonile.

Vastavalt T.R. Tamme Auto ja Select Oil NV vahel sõlmitud ostumüügilepingule müüdi vara hinnaga 62´880´000 krooni. 03.12.2008.a. esitas võlgnik T.R. Tamme Auto OÜ-le eellepingust taganemise avalduse. Kohtuvaidlus SO ja TR Tamme Auto OÜ vahel algas enne pankrotimenetlust ja haldur jätkab seda. Select Oil NV nõuab makstud raha tagasi, kuid see ei ole seotud sadama turuväärtusega, vaid on lepinguline vaidlus.

 

2. Hr. Hurt kurtis, et Teie ei laskvat tal oma pankrotis firmat kohtus ka ise esindada, tunnistajaid kaasata? Lisaks olla vaidlusse segatud mingi kriminaalasi. Kas see peab paika?

Kui pankrot välja kuulutatakse, siis esindusõigus on pankrotihalduril, kes on hetkel ka vandeadvokaat. Ka võiks Hurda menetlusse lubamine jätta mulje, nagu oleks pankrotihaldur mitte erapooletu, vaid eelistaks võlgniku huve võlausaldajate huvidele. Hurdal puuduvad juriidilised teadmised ja ka esindusõigus, lähtudes seadusest. Haldur pole keeldunud ühegi asjasse puutuva vajaliku tõendi esitamisest. Hurt on ajakirjandusele andnud valeinformatsiooni. Lisaks on Hurt viibinud pool aastat psühhiaatriahaiglas ravil ja halduril on kahtlus tema võimes esindada äriühingut.

Üks kriminaalasi on algatatud minu teada seoses Hurda poolt dokumentide võltsimisega ja on seotud antud tsiviilvaidlusega. Täpsemat infot palun küsige uurijalt, kuna halduril täpne info puudub seoses uurimistoimingutega. Uurimine pole lõppenud.

3. Millest sai üldse alguse Select Oili ja T.R. Tamme Auto vaheline Aseri sadama teemaline vaidlus, milline võiks olla lahendus?

Kõikide seotud äriühigute vaidluste tagamaad ei puududta pankrotimenetlust ja on haldurile teadamata. Seda küsige poolte käest. T.R. Tamme Autot esindab vandeadvokaat Mikk Lõhmus. Lisan ka, et tegemist on äärmiselt keeruka ja konfliktiderohke pankrotimenetlusega.

Lisan ka, et pankrotihalduri kuriteokaebuse alusel alustati 07.09.2009.a  kriminaalmenetlust nr 09240104059 KarS § 3811 lg 1; 384 lg 1; 385 lg 1 ja § 3851 tunnustel, mis näevad ette sanktsioonid raamatupidamise korraldamise nõuete teadva rikkumise, maksevõimetu võlgniku vara teadva hävitamise, kahjustamise, raiskamise, põhjendamatute kohustuste võtmise või põhjendamatute soodustuste andmise, pankroti- või täitemenetluses võlgniku vara varjamise või selle või muude võlausaldajale tähtsate asjaolude kohta ebaõigete andmete esitamise ja pankrotiavalduse esitamise kohustuse täitmata jätmise eest. Uurimine pole ka selles asjas lõppenud.

Taustaks vaidlusele:

2006. aastal müüs T.R. Tamme Auto  poolelioleva Aseri sadama Select Oil NV-le hinnaga 63 miljonit krooni. Pool sellest summast tasuti kohe, ülejäänu on siiani maksmata. Pankrotis Select Oil NV võlausaldajate nimekirjas on ka Kivõli Keemiatööstuse emafirma T.R. Tamme Auto, kes tahab saada puuduolevad  31,6 miljoni krooni. Teisalt aga selgus Select Oili pankrotimenetluse käigus, et see sadam on tegelikult väärt 2-2,5 mln kr. Seega tunneb Select Oil, et teda on tüssatud ja nüüd kohtus nõuabki tagasi juba makstud summa poolt (31 293 200 kr).

T.R. Tamme 2006. aastaaruandes on kirjas, et vedaja sai hoonestusõiguse sadamas 99ks aastaks tasuta 2003. aastal. see müüdi edasi 2006. aastal 63 mln krooni eest, millest siis pool ostja ka ära maksis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077