Autor: Mariliis Pinn • 19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venelaste raudtee eelistamine võib sandistada Soome transiidi

Soome transpordimister Anu Vehviläineni sõnul võib Venemaa otsusel eelistada konteinerite veol autodele raudteed olla Soomele tõsised tagajärjed. See võib lõpetada transiidi läbi Soome.

„Sellel võivad olla saatuslikud tagajärjed nii Soome enda ekspordile ja loomulikult ka transiitliiklusele. Võib arvata, et see sandistab transiidi täielikult,“ ütles Anu Vehviläinen YLEle.

Ministri sõnul lööks Vene duuma otsus valusalt niigi majandsurutises raskustesse sattunud tööstusharu. Sadamate käive on langenud juba 10%, eriti rängalt on kriis tabanud Hanko ja Kotka sadamat.

Siiski avaldas ta lootust, et Venemaa ei saa raudtee kasutamisele kiiresti üle minna, kuna infrastruktuur ei ole suurteks mahtudeks valmis. „See oleks täielik segadus,“ lisas ta.

„See ei ole vaid Soome-Venemaa probleem, vaid puudutab ka Venemaa ja Euroopa Liidu suhteid, kuna määrus mõjutaks ka Eestit ja Lätit,“ toonitas Vehviläinen. „Me peame takistama Vene duumal määrust vastu võtta,“ lisas ta. Tema sõnul oleks tegu rahvusvaheliste kaubandusreeglite rikkumisega.

„Rõhutan, et ka Venemaa transpordiministeerium on ettepaneku vastu,“ ütles Vehviläinen.

Ka Kotka sadama juht Kimmo Naski on vastu Venemaa kavale viia konteinertransport maanteelt raudteele. Tema meelest ei ole see kooskõlas moodsa kaubandustavaga, mille kohaselt ei saa riik määrusega muuta globaalseid transpordisüsteeme. „See on protektsionism. Ettepanek ei arvesta kaubateid ja ei ole võimalik selliste mahtude korral. Raudtee mahud ei ole piisavad,“ ütles Naski. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077