Autor: Mariliis Pinn • 8. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaülikool suunab vedajaid biokütust kasutama 

Eesti Maaülikooli osalusel käivitunus rahvusvaheline projekt ADORE IT, mille eesmärgik on biokütuste kasutamine transpordisektoris.

Projekti idee on tingitud asjaolust, et praeguse kasvutempo juures ei jõuta Euroopa transpordikütuste turul ilma lisameetmeid rakendamata suure tõenäosusega soovitud biokütuste tarbimise osakaaluni õigeaegselt, teatas ülikool. Vastavad eesmärgid ja tähtajad on algselt paika pandud Euroopa Liidu nn. taastuvate bio-transportkütuste direktiivis 2003/30/CE, mis on hetkel läbimas põhjalikku uuenduskuuri.

Projekt keskendub bio-transpordikütuste nagu biodiisel ja bioetanool turunõudluse tõstmisele suurte masinaparkide (transpordi- ja bussiettevõtted) omanike, kohalike omavalituste ja väiketarbijate hulgas. Keskseks eesmärgiks on suurendada biokütuseid tootvate ettevõtete, kütust müüvate tanklate ja seda kasutavate autode arvu.

Paralleelselt keskendutakse kooskõlastusprotsessidele, mis eelnevad biokütuste tootmisjaamade ning tanklate rajamisele eesmärgiga selgitada välja protsesside kiirendamise võimalusi. Plaanis on korraldada temaatilisi koolitusi kohalike omavalitsuste ametnikele ja põllumajandustootjatele.

Biokütuste kasutamise suurendamiseks riiklikul tasemel nähakse ette koostööd ministeeriumitega, et uurida fossiil- ja biokütuste madalaprotsendiste segude müügi organiseerimist. Väiketarbijate hulgas on projekti raames plaanis meedia vahendusel tõsta teadlikkust bio-transpordikütuste kasutamise osas, et suurendada biokütustel töötavate autode osakaalu. Koostöös kütuse- ja automüüjate on kavas selgitada välja bio-transpordikütuste tõhusama reklaamimise- ja neid kasutavate autode populariseerimise võimalusi.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077