Autor: Mariliis Pinn • 19. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Air on sunnitud reise tühistama 

Paljud reisijad, kes olid juba ostnud piletid Estonian Air lendudele Euroopasse, said detsembris teada, et nende piletid on tühistatud. Ettevõte põhjendas seda majanduslangusest tingitud nõudluse järsu vähenemisega. 

« Muudatused tulenevad eelkõige nõudluse langusest lennureiside järele, mida on omakorda põhjustanud majanduse langus nii meil ja kui ka mujal maailmas,» teatas Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelinen. 

Eskelineni sõnas, et peale muudatusi lennuplaanis viib Estonian Air kliente endiselt ca 20 otsesihtkohta. Inimesed, kes soovivad jaanuari lõpus lennata Viini, Frankfurti või Varssavi, peavad Kopenhaagenis või Stockholmis ümber istuma, kirjutas dv.ee. 

Ilona Eskelinen kinnitas, et klienditeenindus võtab ühendust iga kliendiga isiklikult ning pakub sama raha eest alternatiivseid võimalusi – kas ümberistumisega või teisel päeval. Neid, kes ostis piletid reisibüroodest, saavad muudatustest info sealt.    

Eskelinen märgib, et Estonian Air hoiatas korduvalt kliente, et talvine lennugraafik ei ole nii tihe kui suvine. «On olemas suvine ja talvine graafik. Talvel me vähendame lendude arvu, kuna inimesed reisivad vähem. Kriisi tõttu on aga praegune talvine langus veel valusam, kuna inimesed hoiavad reiside pealt raha kokku,» seletas ta. 

Otsus vähendada lende langetati novembris. «Siis käis jutt töötajate koondamisest ja lendude arvu vähendamisest,» lisas ta. Tühistati vaid need lennud, millele oli broneeritud väga vähe pileteid. 

Nii Estonian Airi kui ka Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni järgmise aasta prognoosid on pessimistlikud. «2009. aastal kõik ootavad nõudluse langust. Kui inimesed kaotavad töö, siis nad reisimise peale ei mõtle,» seletas Eskelinen. «Kõik sõltub olukorrast turul, kuid kasvu ei oota keegi.»

 Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni juhataja Giovanni Bisignani teatas möödunud nädalal, et 2009. aastal toob majanduskriis maailma lennundusele 2,5 miljardit dollarit kahjumit (1,9 miljardit eurot). «Prognoos on masendav,» räägib Bisignani. «Me ootame 50 viimase aasta  madalamaid majandustulemusi.» Kogu valdkonna kahjumid käesoleval aastal võivad küündida 5 miljardi dollarini. Assotsiatsioon on veendunud, et järgmisel aastal satuvad kõik regioonid peale USA nn punasesse tsooni. 2009. aastal ootavad Euroopa lennuettevõtted kümnekordset kahjumi kasvu 1 miljardi dollarini.

Muutused lennuplaanis:

Talvehooajal tihendas Estonian Air lennugraafikut liinil Tallinn-Vilnius lisades edasi-tagasi lennud väljumisega Tallinnast kell 17:30 kolm korda nädalas teisipäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti. Kokku toimub liinil Tallinn-Vilnius 8 lendu nädalas.  

Talvehooajal lendab Estonian Air Tallinna ja Londoni vahel neli korda nädalas esmaspäeviti, neljapäeviti, reedeti ja pühapäeviti.

Tallinna ja Milano ning Tallinna ja Müncheni vahelised liinid jätkavad talvisel madalhooajal laupäeviti ühe lennuga nädalas.

Tallinna ja Viini vahel toimub kuni detsembri lõpuni kaks lendu nädalas. Viimane talvehooaja lend Viini toimub 11. jaanuaril 2009.Tallinna ja Frankfurdi vahel toimub kuni detsembri lõpuni üks lend nädalas. Viimane talvehooaja lend Frankfurti toimub 11. jaanuaril 2009

Talvisel madalhooajal korrigeeris Estonian Air lende Tallinna ja Stockholmi järgmiselt: edasi-tagasi lennud väljumisega Tallinnast kell 16:20 toimuvad alates novembri lõpust reedeti ja pühapäeviti. Edasi-tagasi lennud väljumisega Tallinnast kell 20:55 toimuvad kolmapäeviti, neljapäeviti ja reedeti. Ühtekokku teenindab Estonian Air talvehooajal Tallinna ja Stockholmi vahel 27 lendu nädalas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077