Autor: Mariliis Pinn • 20. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftat? Ei, tänan, mul pole selleks raha

Nafta hind jätkas eile oma allasõitu ning on saavutanud 2007. aasta jaanuarikuise taseme. Mullist on õhk otsa saamas?

Võrreldes sellesuvise hiigeltasemega, on must kuld kaotanud hinnas 64 protsenti ja lähenemas ohtliku kiirusega 50 dollari piirile barrelist. Kui see juhtub, oleme tagasi aastas 2005, kirjutas Äripäev.

Aga aastal 2005 oli maailm ikka hoopis teistsugune. Siis õitsesid need õied veel lopsakalt, mis praegu kiiresti närbuvad.

Nõudlus kütuse järele on kahel maailma suurimal turul, USAs ja Hiinas, üsna hapraks kuivanud ja kuuldavasti on USA pilgeni täis ladudes loksumas miljon barrelit musta kulda. Teine sama palju seisab piraatide valvsa pilgu all kusagil Somaalia ranniku lähedal.

Aga tarbijatel on praegu üsna ükskõik. MasterCard Inc andmetel on USAs nõudlus bensiini järele langenud 30 nädalat järjest, kukkudes eelmisel nädalal 2,8 protsenti.

Tavalisel aastal ootaksid tooraineanalüütikud väikest põrget ülespoole, arvestades seda, et algamas on kütmisperiood, kuid praegu võib majanduslangus kõik tõusud ilusti tasandada.

USA naftatöötlemistehased ei tööta ammu enam täisvõimsusel. Hinnanguliselt oli kasutatud võimsus eelmisel nädalal vaid 84,5 protsenti ning mõni tööstur on putka hoopis kinni pannud - nagu keemiatööstuse lipulaev BASF, kes sulges 80 tehast ning tõmbas tootmist koomale veel sajas.

Kas tõepoolest langeb nafta (ja talle järgnev bensiin) ühel päeval tasemele, mis laseb meil taas võidu Hummereid ja Mersu-uunikume osta ilma pisarata silmanurgas kütusearvet makstes ? Lootus sureb viimasena.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077