11. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putini salajane partner tõuseb Vene naftatsaariks

Venemaa mõjukas naftakaupmees ja 60% ulatuses Eestit läbivat naftatransiiti kontrolliv Gennadi Timtšenko ütleb, et tal on liiga kiire, et kohtuda oma vana tuttava, Vene mõjuvõimsaima mehe Vladimir Putiniga, kirjutas Wall Street Journal.

„Mul ei ole aega, et temaga kohtuda,” ütles Genfis elav tabamatu ärimees oma esimeses intervjuus meediale eelmisel kuul. „Ja tal ei ole aega ka minuga kohtuda, tõenäoliselt.”

Viis päevapärast intervjuudosales Timtšenko Peterburis eravastuvõtul, kus oli kohal ka Venemaa uus peaminister Putin. Nii Timtšenko kui ka Putin olid külalised Yavara-Neva džuudoklubi peol. Timtšenko on klubi kaasasutaja ja Putin auliige.

55aastane Gennadi Timtšenko on oma ettevõtte Gunvor Groupi üles ehitanud maailma kõige võimsamaks iseseisvaks Vene nafta vahendajaks.

Vladimir Putini vanad liitlased on tihti mõjukatel positsioonidel Venemaa majanduses. Nii Putin kui ka Timtšenko eitavad omavahelisi tihedaid sidemeid või onupojapoliitikat. Kui Putin tuli 2000. aastal võimule, oli Timtšenko ettevõtte Gunvor Group veel tundmatu, kuid nüüd on tegu ühe tippmängijaga Vene nafta müügi- ja transportimise äris.

Selle aasta veebruaris saatis Gunvor teele 16 korda rohkem naftat Vene sadamatest kui 2002. aasta veebruaris, selgub naftatransiiti jälgiva ajakirja Nefte Compass andmetest. Gunvor transpordib sel aastal hinnanguliselt 70 miljardi dollari eest naftat, mis teeb temast maailma neljanda iseseisva naftakaupleja Glencore International AG, Vitol SA ja Trafigura Beheer BV järel.

Gunvoril on salapäraner aura, mis on haruldane isegi salatsevas naftaäri maailmas. Need, kes on äri teinud Timtšenkoga, oskavad tema kohta vaid öelda, et talle meeldib tennist mängida ja et ta kaupleb suure hulga naftaga.

Käivad kuulujutud, et Timtšenko nagu Putingi töötas Riiklikus Julgeolekukomitees ehk KGBs. Mees ise ütles Wall Street Journalile antud intervjuus, et tegu on muinasjutuga.

Oma suhete kohta Putiniga ütles ärimees, et ta tunneb riigijuhti 1990. aastatest, kuid nad pole sõbrad. Samuti eitab Timtšenko, et Putin on talle teeneid teinud.

„Ma olen ärimees, mitte poliitik,” ütles ta, selgitades, et Gunvori edu on tulnud tänu võimele transportida naftat õigel ajal ja vastavalt eelarvele. „Logistika on selgelt olnud meie eelis.”

„Igaüks teab, kelle sõber ta on,” ütleb riigi natsionaliseeritud naftaettevõtte Jukose endine tegevjuht Aleksander Temerko. „Paljudele meeldib koostööd teha inimestega, kellega keegi jändama ei julge hakata.”

Timtšenko oli edukas ka enne Putini võimuletulekut. Samas kattuvadtema huvid tihti ka Putini huvidega, kes on kasutanud Vene nafta- ja gaasirikkust, et tugevdada riigi positsiooni rahvusvahelisel areenil.

Pärast seda kui Kreml taaskinnitas riigi võimu osa Vene naftaettevõtete üle, võttis Timtšenko ettevõte üle mõnedki kasulikud naftakauplemise lepingud. Gunvor on kaasa löönud ka mitmes Kremli toetusega projektis: näiteks investeeris Peterburi lähedal olevasse naftaterminali. Rivaalid ütlevad, et Gunvor on osav nafta liigutamises, kuid tal on ka kummaline võime vältida lõkse Vene äris.

Eelmisel aastal puhkenud vaen Eesti ja Venemaa vahel nõukogudeaegse monumendi eemaldamise pärast lõpetas pea täielikult naftatransiidi Venemaa ja Eesti vahel. Kui Vene riigi omanduses olev raudtee teatas, etpaneb Eesti jaoks olulise eksporditee remonti, siis aeglustus kaubavedu Gunvori rivaalide terminalidesse oluliselt, kuid Timtšenko kontrollitud terminalidesse jätkus kaubavedu endises tempos.

Gunvori rivaali Mercuria naftaterminali Eestis lõppesid saadetised pea täielikult nagu ka teise rivaali Trafigura terminali.

„Ainus, kellele on lubatud eksportida läbi Eesti naftat, on Gunvor,” ütleb, et Sillamäe sadama üks omanikke Andrei Katkov, kelle sadam kannatas samuti transiidi vähenemise tõttu.

Timtšenko sõnul kontrollib ta 60% nafta ja naftaproduktide transiidist, mis läbib Eestit.

Vene torujuhtmemonopoli Transnefti juht Nikolai Tokarev tõstis Timtšenkot hiljuti esile kui Venemaa tõelist patriooti. Välismaiste naftakauplejate Glencore’i ja Vitoli kohta märkis ta: „Nende aeg saab varsti ümber.”

Vene valitsuse kõneisik kinnitas, et Putin pole Timtšenkole taganud mingeid privileege ega mõjutanud tema äritegevust.

Samas mõjuvad Timtšenko impeeriumi ümbritsevad kuulujutud teatud mõttes tugevusena. Ettekujutus varjatud mõjuvõimust võib luua oma reaalsuse partneritele ja kerge paranoia konkurentide jaoks. Kõik Timtšenko konkurendid naftatransiidis, kellega WSJ rääkis, keeldusid oma nime avalikustamast. Üks ettevõtja isegi kartis kohtuda ajakirjanikuga enda kontoris, sest ta arvas, et Timtšenko on lasknud selle valve alla võtta. Gunvori pressiesindaja kinnitas, et sellised kahtlused on täiesti põhjendamatud.

Timtšenko tulevikuplaanid näivad klappivat Vene peaministri plaanidega. Putin võitleb Vene riigi kontrollitud sadamate, torujuhtmete ja muude infrastruktuuride nimel. Eelmisel kuul külastas Putin massiivset sadamaarendust Peterburi lähistel, kus ta rõhutas Vene nafta eksportimise olulisust Vene enda sadamatest. Projekti keskne osa on naftaterminal, mille üks rahastaja on Timtšenko. Gunvori pressiesindaja ütles, et praegu on tegu väga väikse investeeringuga, mis võib aga muutuda väga mahukaks.

Pärast sadama külastamist ruttas Putin tagasi Peterburi, et ühineda Timtšenko ja teistega džuudoklubi 10. aastapäeva peoüritusel. Gunvori pressiesindaja ütles WSJ-le, et mõlemad mehed osalesid üritusel, kuid erilist kokkupuudet neil polnud seal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077