Autor: Põllumajandus.ee • 2. september 2020

Kohalik biometaani tootmine sai juurde kaks jaama

Käesoleva aasta suvel sai Eesti biometaani tootmine juurde kaks jaama, vastavalt Vinni ja Ilmatsallu.
Vinni Biogaas OÜ
Foto: EG Ehitus AS

Vinni Biogaas OÜ ja Tartu Biogaas OÜ näol on tegemist põllumajanduslikel substraatidel töötavate biogaasijaamadega, mis juba 2009. aastal said KIKi meetmest investeeringutoetust biogaasist soojus-ja elektrienergia tootmiseks.

Loe lisaks
Infortar ja Alexela hakkavad koos biokütust tootma

Ümberehituse käigus toodavad nüüdsest mõlemad nimetatud jaamad biometaani andes sellega märkimisväärse panuse Eesti biometaani portfelli juba tegutsevate Biometaan OÜ ja Rohegaas OÜ kõrval. Vinni Biogaas OÜ ja Tartu Biogaas OÜ jaamadest biometaani tootmiseks asutati Eesti ettevõtete Infortar ja Alexela poolt ühisettevõte Eesti Biogaas OÜ, mille alla kuulub ka Oisu Biogaas OÜ, kus aga veel biometaani ei toodeta. Ehitustöid mõlemas biometaanis teostas EG Ehitus AS.

Toetusalust biometaani toodavad tänase seisuga Eestis seega Rohegaas OÜ, Biometaan OÜ, Vinni Biogaas OÜ ja Tartu Biogaas OÜ. Nimetatud biometaani tootmisjaamadele on hetkeseisuga välja makstud toetust 11,4 mln € ulatuses, meetme jääk on aga 20,5 mln €.

Toetuse andmise eesmärk on aidata kaasa biometaani tarbimise ja tootmise hoogustamisele ning toetada tegevusi, mis aitavad panustada eesmärki, et aastaks 2030 moodustaks transpordikütuste tarbimises taastuvatest energiaallikatest toodetud kütus 14%.

Toetuse kaudu kiirendatakse biometaani tarbimise laiendamist Eestis, eesmärgiga võimaldada lõpptarbijal tarbida biometaani maagaasi hinnaga, samal ajal tagades turupõhiselt tootmise intensiivistumise ja investeerimiskindluse antud sektorisse, et alates 2024 aastast üle minna turupõhisele biometaani tootmisele.

Pane tähele!

Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi biokütuste labori nooremteadur Lisandra Marina Da Rocha Meneses räägib biokütuste tootmise võimalustest Eestis pikemalt 22. septembril toimuval 8. Kütuseturu Aastakonverentsil.

Samuti räägib Eesti plaanidedest biogaasi tootmise valdkonnas Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energiaturgude valdkonnajuht Rein Vaks.

Tutvu konverentsi programmiga SIIN ning pane end kirja SIIN!

Esmakordselt on saadaval ka veebipiletid, ehk kogu kogu konverents on jälgitav ka veebi vahendusel. Soodushind kehtib kuni 17. septembrini.

Intervjuud Lisandra Marina Da Rocha Menesesega saab lugeda SIIT!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077