Autor: Logistikauudised.ee • 27. august 2019

Bussijuhid nõuavad täna piketil palgatõusu

Transpordi Ametühingusse kuuluvad bussijuhid korraldavad täna, 27. augustil kell 13.00 Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ees piketi, et nõuda bussijuhtide töötasu tõusu probleemile mõistlikku ja rahumeelset lahendust.
Bussijuhtide pikett möödud aastal.
Foto: Mailiis Ollino, Postimees/Scanpix

Transpordi Ametiühingu ja Autoettevõtete Liidu läbirääkimised bussijuhtide sektoritaseme palgatõusu osas Riikliku Lepitaja vahendusel pole lahendusele lähemale jõudnud ning kõik osapooled on tõdenud, et uus töötasu kokkulepe ilma tellija ehk riigi rahalise abita pole võimalik.

Transpordi Ametiühingu juhatuse esimehe Üllar Kallase sõnul on bussijuhtide nappuse ja töötasu ajast mahajäämuse kontekstis vaja erakorralist töötasu tõusu, et vähegi leevendada bussijuhtide puudust. „Oleme selles osas pöördunud majandusministri ja Maanteeameti poole, taotlemaks lisarahastust töötasude tõusuks,“ rääkis Kallas lisades, et asjaosalised on sellest seni keeldunud.

Transpordi Ametiühingu bussijuhtide koordinaatori Aare Kübarsepa sõnul on suisa 74% bussijuhtidest vanuses 51+ ja nooremaid kui 35 eluaastat on ainult 6%. „Suurest bussijuhtide puudusest tulenevalt on paljud bussijuhid ka ülekoormatud. Riigi poolt korraldatud ühistranspordi hanked on põhjustanud olukorra, kus hankevõidud on saavutatud töötajate töötasu ja ohutuse arvelt ning uudised liinidelt kõrvaldatud ohtlikest bussidest on kujunenud juba igapäevaseks,“ selgitas Kübarsepp.

Transpordi Ametiühing ootab kõiki piketile toetamaks ühistranspordi juhtide töötasu nõuet, sest tänase informatsiooni kohaselt ei soovi riik aidata kaasa probleemi lahendamisele ning läbirääkimised võivad riikliku lepitaja vahendusel luhtuda.

Edasi plaanivad bussijuhid oma nõuete eest seismiseks ja valitsevale probleemile tähelepanu juhtimiseks ulatuslikke aktsioone ning ei välista ka uuest aastast ettetulevaid üleriigilisi ühistranspordi seiskumisi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077