Autor: Logistikauudised.ee • 3. juuni 2019

Elektrilevi hangib esimesed avalikud elektriautode kiirlaadijad

Elektrilevi kuulutas välja rahvusvahelise hanke, mille eesmärgiks on hankida uue põlvkonna kiirlaadijad, mis hakkavad elektriautode omanikke teenindama kümnes erinevas avalikus kiirlaadimispunktis.

Elektrilevi küsib hankes hinnapakkumist kolme erinevasse võimsusklassi kuuluva kiirlaadija soetamiseks: 50 kW, 80-120 kW ja üle 150 kW laadijad. „Tänane elektriautode kiirlaadimisvõrgustik Eestis koosneb 50 kW laadijates, kus keskmise elektriauto aku täis laadimine võtab aega ligikaudu 45-60 minutit. Sõltuvalt autost ja asukohast võib see olla täiesti piisav. Samas on müügile tulnud ja tulemas ka suurema akuga sõidukeid, mille juhid peavad olemasolevates kiirlaadijates aku täislaadimiseks varuma pea kaks korda kauem aega,“ ütles Elektrilevi elektritranspordi juht Marko Viiding.

„Seetõttu on mõistlik teatud asukohtades kaaluda ka näiteks 100 kW või 150 kW võimsusega kiirlaadijaid, kus aku saab täis juba ligi 30 minutiga,“ lisas ta. „ELMO võrgustikust tuntud CHAdeMO pisikutele lisaks hakkavad uutel kiirlaadijatel olema ka CCS pistikud. CHAdeMO pistikuga saab laadida Jaapani päritolu elektriautosid ning adapteri abil Teslasid, samas kui CCS-pistikuga saab hakata laadima ka Euroopa ja Korea päritolu elektriautosid,“ ütles Viiding.

Elektrilevi rajatavas võrgus hakkab avalikku laadimisteenust pakkuma Eesti Energia, kes töötab elektriautode omanikele välja kasutajasõbraliku ja mugava laadimisteenuse. Elektrilevi ja Eesti Energia koostöös peaksid esimesed kümme avalikku elektriautode kiirlaadimispunkti hakkama teenust pakkuma juba selle aasta jooksul.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning ehitab üle-eestilist kiire interneti võrku.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077