Autor: Logistikauudised.ee • 24. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Popimad väikesadamad Naissaare ning Vanasadama Jahisadam

Möödunud aastal väisas Naissaare sadamat ligi poolteist tuhat alust ning üle 6800 külastaja, olles sellega taas enimkülastatud väikesadamaid. Stabiilselt kasvu on näidanud aga Kuivastu ja Dirhami sadamad.
Naissaare sadam mullu augustis.
Foto: MADIS SINIVEE, Eesti Meedia/Scanpix

Veeteede Amet kogub igal aastal külalisaluseid vastu võtvatelt väikesadamatelt külastusandmete statistikat. Ametile esitatud andmete põhjal kuulub 2018. aasta külastatavuse edetabeli tippu endiselt Naissaare sadam, mida külastas eelmisel aastal 1499 alust.

Sellele järgneb Vanasadama Jahisadam 1105 aluse ning Kuivastu sadam 1071 alusega. Kaugele ei jää maha ka Dirhami sadam, mida külastas 1005 alust. Ülejäänud Eesti sadamates jäi aluste arv alla tuhande.

Kui Naissaare ja Vanasadama jahisadamas on külastajate arv olnud viimase kolme-nelja aasta jooksul pigem languses, siis Kuivastu ja Dirhami on oma külastajate arvu stabiilselt kasvatanud.

Inimesi randus Naissaare sadama kaudu 6826, Vanasadama Jahisadama kaudu saabus 4420 külastajat ning kolmas oli Kuivastu sadam 2777 külastajaga.

Ametile esitatud andmete põhjal käis eelmisel aastal külalisaluseid vastu võtvates väikesadamates kokku 15 791 alust ning 43 727 külastajat. Summaarsete arvude täpne võrdlemine aastate kaupa ei ole kahjuks võimalik, sest andmeid esitavate sadamate nimekiri on aastate jooksul täienenud ning kuna andmete esitamine on vabatahtlik, ei ole kõik sadamad ka igal aastal neid esitanud. Eelmise aasta kohta esitas andmed 65 külalisaluseid vastu võtvat väikesadamat, tänaseks on külastusandmed esitanud neist 49.

Külastusandmetega saab tutvuda kaardirakenduses aadressil: https://arcg.is/1OnyW5

või külastusandmete koondtabeliga Veeteede Ameti kodulehel: https://veeteedeamet.ee/et/meresoiduohutus-lipuoigus/veeliiklusandmed

Kogu sadamainfo on olemas Eesti sadamaregistris

Kõigi Eestis registreeritud sadamate andmeid on võimalik vaadata sadamaregistrist (www.sadamaregister.ee), mis koondab nii mereäärseid kui ka siseveekogudel paiknevaid suuri ja väikesadamaid.

Hetkeseisuga on Eesti sadamaregistris registreeritud 222 sadamat, kuid nende seas on ka selliseid, mis tegelikult veel ei tegutse, samuti eratarbeks või kohalikele kaluritele mõeldud sadamaid jms. Registrist saab infot sadama asukoha, tehniliste andmete, sadamas pakutavate teenuste, sadamapidaja ja sadamakapteni kohta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077