Hiinas saab autot osta müügiautomaadist

Esialgu saab automadist osta vaid Fordi.
Esialgu saab automadist osta vaid Fordi.

Teate kommiautomaate, mida sageli näiteks kaubanduskeskustes või lennujaamades kohata võib? Alibaba on sarnast kontseptsiooni Hiinas kasutamas ka automüügi puhul, kirjutab Äripäev.

Kui näiteks Ameerikas ja Euroopas eelistavad inimesed autot ostes rääkida platsil tegutseva müügimehega või kohtuda silmast silma inimesega, kes oma neljarattalise müüki pani, on hiinlased analüütikute sõnul hoopis avatumad. See tähendab, et reaalne kontakt automüüjaga pole vajalik ning igati mõistlik ja normaalne on broneerida testsõit läbi telefoniäpi ning neljarattaline sobivuse korral ära osta. Ja kõige selle juures hingelistki nägemata.

Esialgu vaid Ford

Alibaba on niisuguse äri Hiinas käima lükanud ning esialgu pakutakse müügiautomaatides vaid Fordi mudeleid. Küll aga võib arvata, et varsti lisanduvad ka kohalikud automargid, kuna hiinlased näivad neid armastavat.

Asjaosaliste sõnul on Guangzhou linnas paiknev müügiautomaat osutunud edukaks. Proovisõidutellimuse on saanud esimese kahe tegevuspäeva jooksul juba 450 Fordi autot. Samas pole Ford öelnud, kas proovisõidud on jõudnud ka tegeliku müügitehinguni.

Konsultatsiooniettevõtte  Consumer and Retail practice of A.T. Kearney juht Jessica Wolfe tunnistas Wall Street Journalile, et mõnes mõttes on niisugune müügivõte ehk paremgi. Müügiinimesed ei uinuta klienti reklaamiga, selle asemel saab klient mobiiliäpis autot valides keskenduda sellele, mida ta päriselt tahab. Seejärel paneb ta kirja proovisõidu ning müügiautomaat annab talle valitud sõiduki katsetamiseks.

“Just nii meeldib Y-generatsioonile toimida,” lisas Wolfe.

Mõistagi ei tähenda see, et automüük oleks täielikult automatiseeritud ning küsimuste korral pole võimalik kellegi poole pöörduda. Ford, kes on Hiinas suures hädas langevate müüginumbritega ning peamiselt seetõttu Alibaba ideega kaasa läks, teatas, et igal automaadist ostetud autol on juures ka infotelefon, kuhu pöörduda.

Uued valdkonnad

Tegelikult on seesugune valdkondlik laienemine igati mõistetav. Alibaba on sisenemas autoärisse, samal ajal kui USA kange konkurent Amazon püüab kätt valgeks saada nii-öelda päriskaubanduses. Teadupärast on Amazon avanud USAs poed, kus müüjaid polegi ning inimesed toimetavad iseteeninduskassades.

Lisaks autoärile on Alibaba katsetamas kaubanduskeskustes virtuaalset assistenti, mis võimaldab inimestel meigitooteid, näiteks huulepulka katsetada ilma seda päriselt peale panemata. Nii näitab ekraan, kas värv inimesele sobib ning seejärel saab klient meigividina Alibaba veebipoest endale soetada.

Osale arutelus

  • Pille Ivask/Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,58 0
Brasiilia reaal BRL 4,18 0
Bulgaaria leev BGN 1,95 0
Filipiinide peeso PHP 59,06 0
Hiina jüaan CNY 7,64 0
Hongkongi dollar HKD 8,86 0
Horvaatia kuna HRK 7,41 0
Iisraeli seekel ILS 4,09 0
India ruupia INR 80,54 0
Indoneesia ruupia IDR 15968,30 0
Islandi kroon ISK 133,99 0
Jaapani jeen JPY 124,77 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 15,89 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1271,59 0
Malaysia ringgit MYR 4,61 0
Mehhiko peeso MXN 21,72 0
Norra kroon NOK 9,75 0
Poola slott PLN 4,33 0
Rootsi kroon SEK 10,47 0
Rumeenia leu RON 4,74 0
Singapuri dollar SGD 1,53 0
Suurbritannia nael GBP 0,88 0
Šveitsi frank CHF 1,13 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 35,30 0
Tšehhi kroon CZK 25,65 0
Türgi liir TRY 5,95 0
Ukraina grivna UAH 30,72 0
Ungari forint HUF 317,83 0
USA dollar USD 1,13 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,64 0
Valgevene rubla BYN 2,44 0
Vene rubla RUB 74,82 0

Valdkonna töökuulutused