Autor: Tanel Raig • 21. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vormsi uus parvlaev alustab sõitmist

22.mail saab nime uus Vormsi reisiparvlaev Ormsö, mis alustab Rohuküla-Sviby liini teenindamist 1. juunil.

Veeteede Ameti juht Rene Arikas sõnas, et Ormsö valmimine on märgilise tähendusega Eesti laevaehituse ajaloos, kuna nii suurt reisilaeva ei ole varem siin ehitatud. „Ormsö on hea näide meie laevaehituse kõrgest tasemest,“ lausus ta.

Vormsi vallavanema Tanel Viksi sõnul lahendab uus laev kolm senist kitsaskohta: suvisel tipphooajal leevenevad probleemid inimeste ja kauba jõudmisega saarele ja sealt ära, talvisel ajal võimaldab laeva jääklass teha ülesõitu mugavates tingimustes ning samuti on uus laev oluliselt mugavam eakatele ja liikumisraskustega inimestele.

 Ormsö mahutab ligi 30 sõiduautot ja 200 reisijat. Laeva pikkus on 45, laius 12 ja süvis 2,7 meetrit. Laeva töökiirus täislastis on 12 sõlme ning peamasinate võimsus 2 x 1000 kW. Laev peab olema suuteline liikuma 45 cm paksuses silejääs kiirusega kaks sõlme. Ormsöle on planeeritud ka toitlustusteenus. Laev maksis 9,3 miljonit eurot, millest 93,5 protsenti rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond. Varem on riik ehitanud Euroopa Liidu toel katamaraan-tüüpi parvlaeva Runö Ruhnu saarega ühenduse pidamiseks (2012. aastal), alumiiniumist monokorpusega parvlaeva Abro (2013. aastal) Abruka saarega ja reisiparvlaeva Wrangö (2013. aastal) Prangli saarega ühenduse pidamiseks. 14. mail allkirjastasid Veeteede Ameti ja laeva ehitaja Baltic Workboats AS esindajad reisiparvlaev Ormsö laeva üleandmise ja heakskiidu protokolli. Selle dokumendi alusel anti laev laevatehase poolt tellijale ehk Veeteede Ametile. Lääne maavalitsus on sõlminud lepingu Väinamere Liinid OÜ-ga reisijate-, sõidukite- ja kaubaveo teenuse osutamise avaliku teenindamise otselepingu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077