Autor: Tanel Raig • 12. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus novembris vähenes.

Ekspordi kahanemist mõjutas enim põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning mehaaniliste masinate väljaveo vähenemine Venemaale. Importi vähendas enim transpordivahendite sisseveo kahanemine.

Kaupade eksport kahanes 2014. aasta novembris 1% ja import 3% võrreldes 2013. aasta novembriga, teatab Statistikaamet. Kaupade eksport jooksevhindades ulatus 1 miljardi euroni ja import 1,1 miljardi euroni. Kaubavahetuse puudujääk oli 74 miljonit eurot, mis kahanes 2013. aasta novembriga võrreldes 25 miljonit eurot.

2014. aasta novembris eksporditi Eestist kõige enam elektriseadmeid (23% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%) ning mineraalseid tooteid (11%). Ekspordi kahanemist 2013. aasta novembriga võrreldes mõjutas oluliselt mehaaniliste masinate (langus 16 miljonit eurot) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (langus 11 miljonit eurot) väljaveo vähenemine. Enim kasvas elektriseadmete ja mineraalsete toodete väljavedu.Kõige rohkem imporditi 2014. aasta novembris Eestisse elektriseadmeid (21% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (11%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Enim kahanes 2013. aasta novembriga võrreldes transpordivahendite (langus 25 miljonit eurot), mineraalsete toodete (langus 23 miljonit eurot) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (langus 16 miljonit eurot) sissevedu. Enim kasvas elektriseadmete, keemiatööstuse toodete ja tooraine sissevedu.

Ekspordi sihtriikide seas oli 2014. aasta novembris esikohal Rootsi (viiendik Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (14%) ja Läti (9%). Enim kahanes 2013. aasta novembriga võrreldes eksport SRÜ riikidesse (langus 52 miljonit eurot). SRÜ riikidest vähenes eksport enim Venemaale (langus 47 miljonit eurot), kuhu eksporditi vähem kõiki kaupu v.a keemiatööstuse toorainet ja tooteid. Eksport vähenes veel Lätti (11 miljonit eurot), Soome (10 miljonit eurot) ja Saksamaale (6 miljonit eurot). Lätti viidi vähem tekstiili ja tekstiiltooteid ning transpordivahendeid. Soome eksporditi vähem mineraalseid tooteid (sh elektrienergia) ning metalli ja metalltooteid. Saksamaale eksporditi vähem puitu ja puittooteid. Enim suurenes eksport Rootsi ja Hollandisse.

Kõige rohkem veeti 2014. aasta novembris kaupu sisse Soomest (16% Eesti koguimpordist), Rootsist (11%) ja Saksamaalt (11%). 2013. aasta novembriga võrreldes kahanes kaupade sissevedu enim Suurbritanniast (30 miljonit eurot ehk 53%), Leedust (28 miljonit eurot) ja Saksamaalt (11 miljonit eurot). Impordi langust Suurbritanniast mõjutasid enim mehaaniliste seadmete ja kange alkoholi sisseveo vähenemine. Leedust veeti vähem sisse mineraalseid tooteid (sh mootorkütust). Saksamaalt vähenes meditsiiniseadmete ja mineraalsete toodete sissevedu. SRÜ riikidest vähenes enim kaupade sissevedu Venemaalt (15 miljonit eurot). Venemaalt imporditi vähem mineraalseid tooteid. Kaupade sissevedu suurenes enim Poolast, Soomest ja Rootsist.

Võrreldes 2014. aasta oktoobriga vähenes novembris eksport 10% ja import 14%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077