Autor: Jaana Pikalev • 3. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadama müügitulu kasvas kolme kvartaliga 4%

ASi Tallinna Sadam käesoleva aasta 9 kuu müügitulu oli auditeerimata andmetel kokku 69,4 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodi võrdluses 2,6 miljonit eurot ehk 4%.

Ettevõtte puhaskasum enne dividendi tulumaksu kulu ja varade müügikasumi muutust arvestamata ulatus 33,7 miljoni euroni, kasvades aasta varasema perioodiga võrreldes 2,1 miljoni euro ehk 7% võrra.

Ettevõtte esimese poolaasta konsolideeritud kasum enne maksustamist ja kulumite arvestamist (EBITDA) oli kokku 48,4 miljonit eurot, vähenedes aasta varasema ajaga võrreldes 1,9 miljonit eurot ehk 4%. Möödunudaastane suurem EBITDA ja dividendi tulumaksu eelne puhaskasum oli tingitud 2010. aasta septembris põhivarade müügist laekunud erakorraliste ühekordsete tulude arvelt. Seega kujunes ettevõtte 9 kuu konsolideeritud lõplikuks puhaskasumiks 23,6 miljonit eurot, mis jäi eelmise aasta võrdlusperioodi näitajale alla 6,3 miljoni euroga.

Selle aasta kolm kvartalit olid Sadama enda sõnul edukad. Kaubamahuks kujunes 27,5 miljonit tonni, mis tähendas kasvu 0,9 miljonit tonni ehk 1%. Kaupade käitlemise üldmahult säilitas Tallinna Sadam Primorski ja St. Peterburgi sadamate järel endiselt kolmanda koha, edestades nii Klaipeda, Riia kui ka Ventspilsi sadamat.

ASi Tallinna Sadam kaubamaht kasvas enamikes lastiliikides. Ülekaalukalt suurima kasvu saavutas vedellasti käitlemine, mis suurenes möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 1,1 miljoni tonni ehk 6% võrra.

Olulisematest lastiliikidest kasvasid 2010. aasta võrdluses veel veeremkaup 0,18 miljonit tonni ehk 7%, segalast 0,15 miljonit tonni ehk 39% ja konteinerid 0,15 miljonit tonni ehk 15% (TEUdes oli kasv 28%). Ainsana vähenes puistlasti maht 1,4 miljonit tonni ehk 32%. Olulise hüppe on teinud viimastel aastatel jõudsalt arenenud vedellasti vedu meetodil laev-terminal-laev, mille mahud on möödunud aasta sama perioodiga suurenenud 42% ning mis moodustab käesoleval aastal käideldud vedellasti kogumahust ca 35%.

9 kuuga läbis ASi Tallinna Sadam koosseisu kuuluvaid sadamaid kokku 6,53 miljonit reisijat, kasvades 0,45 miljoni reisija ehk 7% võrra. Reisijate arv ei vähenenud ühelgi liinil, suurim kasv (0,3 miljonit reisijat) tuli siiski põhiliselt Tallinn-Helsingi liini reisijate arvu kasvust. Sel aastal avatud Tallinn-Peterburi liini reisijate arvu ulatus 63 tuhande reisijani. Kruiisireisijate arv kasvas 13% võrra ulatudes kokku 440 tuhande reisijani.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077