Autor: Rivo Sarapik • 1. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Video: tuleviku reisimine - tasuta lennud läbipaistvas lennukis

Rühm Airbusi insenere andsid oma fantaasiale vaba voli ja arendasid ideed reisilennukist 2050. aastal. Lennuk paistab läbi, kasutab vetikatest toodetud kütust, reisimine on tasuta ning järjekorrad lennujaamades saavad ajalooks.

Insenerid ei ole lasknud end piirata tänapäevastest tehnilistest võimalustest, vaid on loonud kujutluspildi sellest, milline võiks reisilennuk olla juhul, kui meie areng jätkub.

http://www.youtube.com/watch?v=Q5K1ZDs-li0

Ja meil on rõõmustamiseks põhjust. Tänu holograafilisele tehnikale saavad tuleviku õhureisijad lennata vabalt valitud kujundusega isiklikus kupees. Eesrindlikud navigatsiooniseadmed aitavad tasandada õhuauke. Ning uued materjalid muudavad lennukikere läbipaistvaks, mistõttu reisijad saavad nautida piiramatut vaadet Maale.

Prognooside kohaselt kasvab lennuliikluse maht maailmas viis protsenti aastas. Seega kahekordistub see 15 aasta jooksul. 2050. aastal on taevas tõenäoliselt neli kuni viis korda rohkem lennukeid kui praegu ja seega on vaja lahendada oluline küsimus: kuidas vältida lennujaamade kokkuvarisemist ülekoormuse tõttu.

Airbus arvab, et navigeerimise, järelevalve ja sidepidamise alased edusammud aitavad lennukitel tulevikus lennata parvedes, mis moodustavad samasuguseid kujundeid nagu rändlindude parved. 

See võimaldaks kasutada nii õhuruumi kui lennujaamu tänasest palju tõhusamalt. Samuti annaks see suurt kütuse kokkuhoidu. Osalt seetõttu, et lennukitel ei ole vaja maandumisluba oodates lennuvälja kohal tiire teha. Ja osalt ka seetõttu, et sel juhul saab lasta lennukitel lennata väga lähestikku: esimese lennuki taga tekib ülespoole suunatud õhuvool, mida järgmised lennukid saavad kasutada, et energiat säästa.

Teiseks võimaluseks on hiigelsuur kandelennuk, mis pidevalt ümber Maa tiirleb. Seda lennukit kasutatakse kõigi pikamaalendude puhul ja see toimib emalaevana, mis veab väiksemad lennukid nende sihtkoha õhuruumi. Väiksemad lennukid suudavad maanduda ja startida vertikaalselt, mistõttu stardi- ja maandumisradasid enam vaja ei ole.

Lennujaamades on ooteaeg reisijate rõõmuks täielikult kadunud. Airbusi ettekujutuse kohaselt muutub lennukiga reisimine sama lihtsaks kui metrooga sõitmine: kohe lennujaama jõudes istuvad reisijad mugavalt lennukiistmetesse.  Kui lennuk saabub, veeretatakse istmetega moodul õhusõidukisse ning reisijatel ei ole enam vaja seista pikas järjekorras lennukisse sisenemist oodates.

Pikad järjekorrad lennule registreerimisel, turvakontrollis ja lennukisse sisenemisel on varsti ajalugu. Reisijad istuvad oma kohtadele kohe lennujaama saabudes ja neid teenindatakse peatselt. Kogu moodul veeretatakse otse lennukisse.

Enamiku inimeste jaoks on lennureis tänapäeval hädavajalik katsumus, et ühest kohast teise jõuda. Kuid Airbus loodab õhureisile selle seiklushõngu ja maagia tagasi anda. Selleks ehitatakse lennuki kere kõrgtehnoloogilisest keraamilisest materjalist, mille saab muuta läbipaistvaks.  Nii tekib reisijatel õhus hõljumise tunne ning neil on hea väljavaade kõigile vaatamisväärsustele.

Istmekatted ja vaibad on valmistatud isepuhastuvast nanomaterjalist ning näevad pidevalt välja kui uued. Samal ajal võtavad istmed automaatselt keha kuju.

Reisi ajal saavad reisijad igaüks omaette kupee, mille vastavalt soovile võib holograafilise tehnoloogiaga kolmemõõtmelis seinakujunduse abil ümber kujundada kontoriks, magamistoaks või mediteerimiskohaks. Teel olles registreerivad andurid õhuauke ja kohandavad sellele vastavalt automaatselt lennuki juhtimist.

Võib ka valida luksustuuri, kus lennukid on otsekui kruiisilaevad, mille sisustuse hulka kuuluvad kauplused, restoranid ja tervisekeskused. On võimalik, et reisimine sellises lõbusõidukis on tasuta, sest äriühingud saavad oma sissetuleku kasiinodest, kauplustest ja söögikohtadest.

Loe pikemalt augustikuisest ajakirjast Imeline Teadus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077