Autor: Jaana Pikalev • 13. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veofirma omanik pääses tapmise lavastamise süüdistusest

Kriminaalpolitsei ja prokuratuur vabastasid Toomas Tamme eelmisel sügisel ETV “Pealtnägija” saates avalikustatud süüdistustest, et ta võis olla osaline endise äripartneri N.R.-i süüdilavastamises olematus kuriteos.

Toona telesaates Oleg Ljadovi poolt peamise asitõendina avalikustatud meeste omavaheliste kõneluste lindistused pole ekspertiisi tulemusel mitte autentne materjal, vaid Tamme süüdistamiseks kokku monteeritud võltsing.

Meedias ohtralt tsiteeritud salvestise osas on Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis Politsei- ja Piirivalveameti tellimusel teostatud hääleekspertiis, mille tulemustest nähtub, et kõnealust salvestust on monteeritud ja töödeldud ning nii vestluse kui taustaheli järjepidevust on rikutud vähemalt kolmel korral.

Nagu politsei kriminaalasja lõpetamise määruses viitab, nähtub toimikust, et asja materjalide hulgas on veel vähemalt üks Oleg Ljadovi poolt teostatud salvestus, kus salvestuse töötlemine ning vestluse ja taustaheli rikkumine on olnud palju ulatuslikumad antud ekspertiisiaktis kajastatud vestlusest.

Samuti nähtub materjalidest, et asitõendite hulgas on selliseidki Oleg Ljadoviga seostatavaid salvestisi, kus korratakse mitu korda ühte sama teksti, arutades eelnevalt läbi, mida võrreldes eelmise teksti lugemisega on vaja muuta. “Kõik eeltoodu viitab üheselt Oleg Ljadovi poolt korduvalt ja laiaulatuslikult erinevate salvestuste töötlemisele ning rikkumisele. Sellest tulenevalt ei ole võimalik pidada

Riigiprokuratuurile üle antud salvestust usaldusväärseks tõendiks ning see salvestus ei ole kasutatav tõendina Toomas Tamme süü tõendamisel,” märgib politseileitnant Margus Maasepp kriminaalmenetluse lõpetamise määruses, mille kohaselt seni kriminaalasjas kahtlustatavana esinenud Toomas Tamme kohta lõpetatakse menetlus.

“On äärmiselt kahetsusväärne, et kriminaalse taustaga tegelastel õnnestus nende võltsitud lindistustega lollitada ära nii politsei, prokuratuur, Eesti juhtivad meediaväljaanded kui avalikkus. Tänan politseid ja eksperte tõe jalule seadmise ning mu kahtlustustekoorma alt vabastamise eest,” kommenteeris Toomas Tamm uurimisorganite otsust.

“Vabandamatu on aga see kergus, millega meedia mind uurimise tulemusi ära ootamata risti lõi ja halvustas. Usun, et tegu on hoiatava näitega ja pretsedendiga kogu Eesti ühiskonna ja siinse meedia jaoks. Infovabadusega käib kaasas ka vastutus ning loodan, et teemat kajastanud meediaväljaanded ei “unusta” nüüd ega edaspidi tõde jalule seadmast ning alusetult süüdistatute head nime taastamast,” lisas ta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077