Autor: Tea Taruste, kaasautor • 8. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoil: kütuse jaehind Eestis haruldaselt stabiilne

Eesti on haruldaselt stabiilne oma kütuste jaehindade mõistes ja hinnamuudatusi tehakse võrreldes teiste riikidega harva, märkis Statoil Eesti konseptsioonijuht Kai Realo.

"Meie ei jälgi oma tegevuses mitte niivõrd nafta maailmaturu hindasid, kui ikkagi valmistoodete, bensiini ja diiselkütuse, hindasid. Praegu on need olnud pikka aega üllatavalt stabiilsed," sõnas Realo.

"Ka kohalikul turul on meil olnud väga tugev hinna konkurents, mis tarbija kasuks on jätnud vahele nii mõnegi jõnksu omahinna muudatuses. Eesti on haruldaselt stabiilne oma kütuste jaehindade mõistes ja hinnamuudatusi tehakse võrreldes teiste riikidega harva," tõdes ta.

Realo sõnul tohutut hinnatõusu hetkel ei paista, samas ei suuda mootorkütuste ja nafta hindasid ka analüütikud ennustada. "Praegusel hetkel kiiret hinnatõusu ei tule, pigem mõjutab diislikütuse hinda sesoonne ajastus. Diislikütuse talvine koostis ja ka nõudluse kasv tõstavad paratamatult ka hinda."

Ta lisas, et nafta hind ei jõua koheselt kunagi lõpptarbijani, kuna see on vabalt kaubeldav tooraine ja spekulatsioonidest mõjutatav. "Tarbijat mõjutab nafta hinnatõus juhul, kui see on toimunud pikka aega ja rafineerimistehased on sunnitud oma hindasid tõstma."

"Meie nafta hindasid ei jälgi ja võrdlusi teeme harva. Eesti hind kujundatakse maailmaturu valmistoodete hinna järgi, kuid naftahindades võivad esineda kiired piigid üles-alla, mis valmistoodetesse ei jõua. Samas on valmistoodete hindades mõned aspektid, mis nafta hindadesse ei puutu. Need on kaks toodete gruppi, mis mõnes mõttes on omavahel seotud, kuid samas otseselt üksteist ei mõjuta," rääkis Realo.

 

 

Autor: Tea Taruste

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077