Autor: Siim Sultson • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mai priske eksport ja import metalli nägu 

Võrreldes eelmise aasta maiga, kasvas selle aasta mais eksport üle kolmandiku ja import ligi poole jagu, veduriks masinad ja metall, teatab Statistikaamet.

Mais eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 11,3 miljardi krooni (721 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 12,5 miljardi krooni (800 miljoni euro).

2009. aasta maiga võrreldes suurenes eksport kõikides kaubajaotistes, enim aga metalli ja metalltoodete väljaveos.

Mais kasvas eksport 38% ehk 3,1 miljardit krooni (199 miljonit eurot) ja import 47% ehk 4 miljardit krooni (256 miljonit eurot) võrreldes 2009. aasta maiga. Kaubavahetuse puudujääk oli 1,2 miljardit krooni (79 miljonit eurot), mis oli ligi neli korda suurem kui eelmise aasta mais.

Eestist eksporditi mais enim masinaid ja seadmeid (19% Eesti koguekspordist) ning mineraalseid tooteid (18%). Võrreldes eelmise aasta maiga suurenes kõige rohkem ehk 0,7 miljardit krooni (43 miljonit eurot) metalli ja metalltoodete eksport. Metalli ja metalltooteid eksporditi peamiselt Soome ja Türgisse. Mineraalsete toodete (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia) eksport suurenes 42%.

Mais imporditi Eestisse kõige rohkem mineraalseid tooteid (23% Eesti koguimpordist) ning masinaid ja seadmeid (20%). Kõikide peamiste kaubajaotiste importkäibed suurenesid mulluse maiga võrreldes. Enim suurenes mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete sissevedu.

Peamised riigid, kuhu Eestist mais kaupu eksporditi, olid Soome (17% Eesti koguekspordist), Rootsi (13%) ja Läti (9%). Soome eksporditi kõige rohkem elektrimasinaid, mööblit, puitu ja puittooteid, Rootsi elektrimasinaid, puitu ja puittooteid, Lätti kütuseid, sõidukeid ja nende osi. Võrreldes eelmise aasta maiga suurenes kõige rohkem eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi.

Peamised riigid, kust Eestisse mais kaupu imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Leedu (mõlemast 11%). Soomest ja Leedust imporditi enim kütuseid, Saksamaalt mehhaanilisi seadmeid, sõidukeid ja nende osi. Kõige rohkem suurenes import Soomest, Leedust ja Saksamaalt.

Eurostati andmetel suurenes mais Euroopa Liidu (EL) riikide eksportkäive 22% võrreldes möödunud aasta maiga.

Aprilliga võrreldes kasvas mais Eestist eksport 7%, import Eestisse 14%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077