Autor: Siim Sultson • 4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silberauto - 20

6. juunil 2010.a. täitub kaks aastakümmet päevast, mil esmakordselt anti Eesti ettevõttele ametlik õigus teenindada üht autonduse eliitbrändi.

Stuttgardis allakirjutatud leping Mercedes-Benz AG autoriseeritud esinduse loomise kohta Tallinnas pani aluse tänaseks ühe vanima ja suurima Baltikumi autondusettevõtte sisulisele loomisele. Firmanimi - AS Silberauto - kinnitati 1992.aasta jaanuaris ning alates 1995.aastast on ettevõte ka Mercedes-Benz brändi peaesinduseks. Tänaseks on Silberauto markidevalikusse lisandunud veelgi hinnatud brände ning ettevõtte teenindustevõrk katab Eesti ja Leedu suuremaid linnu.

Silberauto sündi kommenteerib ettevõtte looja ja juhatuse esimees Väino Kaldoja: ”Esimesed kontaktid sakslastega tekkisid juba Nõukogude ajal, kui ENSV Riigikantselei Autobaas soetas esimese välismaise sõiduauto, milleks oli Mercedes-Benz W123 kerega 200 T-mudel. Juunis sõlmitud leping oli esimene ametlik paber ja esimene otseleping tootjaga Baltikumis. Poliitiliselt oli sellise leppeni jõudmine väga keeruline, polnud ju veel selge, millises suunas arengud edasi lähevad. Tagasi vaadates võib seda lepingut pidada väikeseks poliitiliseks imeks.”

Silberauto ettevõtetegrupp on Eesti kapitalil põhinev eraettevõte, mille käive ulatus enne majanduslangust üle 5 miljardi kroonini ning autoturu madalseisus on siiski suudetud säilitada üle miljardiline käibemaht.  Silberauto esindustevõrku kuulub Eestis 10 ja Leedus 3 esindust ning  konservatiivse finantsmajanduse poolest tuntud ettevõte on oma esinduste väljaarendamisse investeerinud enam kui 700 miljonit krooni.

Eesti edukate ettevõtete seas on AS Silberautol 2006. aasta parima hulgikaubandusettevõtte tiitel ning jaekaubandusettevõtete kolmas koht 2008. aastal. Lisaks maailmabrändide esindamisele panustab Silberauto ka Eestimaisesse tootmisse ja eksporti – kolmest tütarettevõttest kaks tegeleb autode ümberehituse ja metalldetailide tootmisega. Majandus-, finants- ja maksedistsipliini osas on AS Silberautole omistatud Krediidiinfo kõrgeim AA-reiting ning 2008 aastal andis Silberauto grupp Eesti Vabariigile maksutulu kokku üle poole miljardi krooni (sh. käibemaks ja sotsiaalmaks). Silberauto grupp annab tööd ca 500le inimesele, kellest lausa 38 % on ettevõttes töötanud kauem kui 7 aastat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077