Müük sõidukite osas tõusus, kütuse osas languses

Statistikaameti andmeil kahanes jaemüük selle aasta märtsis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 9%. Langustrend on pidurduv ning kaalukeeleks on ka paisuv sõidukikaubandus ja kahanev kütusemüük, ilmneb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kommentaarist.

Märtsis vähenes jaemüük püsivhindades Statistikaameti andmetel 9%, ulatudes 4,3 miljardi kroonini. Eelmise kuuga võrreldes kasvas müük 13%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu langes aastaga 3% (0,17 miljardi krooni võrra).

Märtsis jätkas jaemüük langemist. Kuigi ekspordi näitajad järjest paranevad püsib sisenõudlus nõrgana. Samas on selge, et sisetarbimise taastumine võtab aega, kuna palgad on langenud ning tööpuuduse vähenemine on alles algusjärgus. Kiirem taastumine eeldaks ka laenuturu elavnemist, kuid esialgu eelistavad inimesed vanu laene tagasi maksta ning uutega ettevaatlik olla. Samas baastase on alanemas ning edaspidi on oodata pigem müügilanguse pidurdumise jätkumist.

Mõnevõrra positiivsemaks on olukord muutunud sõidukikaubanduses. Aastaga kasvasid müügimahud 5% ja müügitulu 6%. Mõningane elavnemine selles segmendis on kevadeti tavaline, aasta varem oli märts ka keskmisest nõrgemaks kuuks. Samas on märgata trendi muutust, mis võiks jätkuda järgnevatel kuudel. Kütuse kõrge hind on vähendanud mootorikütuse müügimahtusid, mis kahanesid aastaga 13%. Ettevõtete müügitulule on kõrged hinnad hästi mõjunud ning see kasvas 18%.

Märtsis kasvas müük aastases võrdluses juba mitmes kauplusegrupis. Püsivalt on viimastel kuudel kasvu näidanud farmaatsia- ja meditsiinikaupade, kosmeetika ja tualetitarvete jaemüük, mis suurenes 5% võrra. Müügitulu kasvas samal ajal 6%, ulatudes 321 miljoni kroonini. Eelmise aasta algusest alates oli märts, ilma sesoonselt tugevat detsembrit arvestamata, segmendi ettevõtetele parim kuu.

Suurematest kauplusegruppidest on müügimahtude langus selgelt pidurdunud toidukaupluste osas. Aastaga vähenesid mahud seal 3% võrra ning järgnevatel kuudel võib oodata mahtude taastumist eelmise aasta tasemetele. Samas on ettevõtete müügitulu vähenenud 2%, kuna ettevõtete marginaalid on langenud. Marginaalide kasvu pidurdab lisaks nõudlusele ka tihe konkurents erinevate kauplusekettide vahel. Inimesed on rohkem hakanud hindu vaatama ning üha enam otsitakse soodsamaid võimalusi oma ostude sooritamiseks.

Jätkuvalt püsib nõrgana majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide jaemüük, mis kahanes aastaga 27%. Samas ettevõtete müügitulu langes 16% võrra, mistõttu on näha, et vähenevaid mahtusid on suudetud mõnevõrra kompenseerida kõrgemate hindadega. Kiiremini on pidurdunud müügi langus tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete segmendis, kahanedes aastaga 8%. Müügitulu kasv ulatus 3%ni.

Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt aprillis korraldatud küsitluse kohaselt muutus kaubanduse kindlustunde indikaator positiivseks. Peamisteks vedajateks olid ootused müügi suhtes järgneval kolmel kuul ja tellimused kaupadele. Tarbijabaromeeter kasvas aprillis 3 punkti võrra, paranemine

Osale arutelus

  • Siim Sultson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,58 0
Brasiilia reaal BRL 4,18 0
Bulgaaria leev BGN 1,95 0
Filipiinide peeso PHP 59,06 0
Hiina jüaan CNY 7,64 0
Hongkongi dollar HKD 8,86 0
Horvaatia kuna HRK 7,41 0
Iisraeli seekel ILS 4,09 0
India ruupia INR 80,54 0
Indoneesia ruupia IDR 15968,30 0
Islandi kroon ISK 133,99 0
Jaapani jeen JPY 124,77 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 15,89 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1271,59 0
Malaysia ringgit MYR 4,61 0
Mehhiko peeso MXN 21,72 0
Norra kroon NOK 9,75 0
Poola slott PLN 4,33 0
Rootsi kroon SEK 10,47 0
Rumeenia leu RON 4,74 0
Singapuri dollar SGD 1,53 0
Suurbritannia nael GBP 0,88 0
Šveitsi frank CHF 1,13 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 35,30 0
Tšehhi kroon CZK 25,65 0
Türgi liir TRY 5,95 0
Ukraina grivna UAH 30,72 0
Ungari forint HUF 317,83 0
USA dollar USD 1,13 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,64 0
Valgevene rubla BYN 2,44 0
Vene rubla RUB 74,82 0

Valdkonna töökuulutused