Autor: Siim Sultson • 30. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuse eksport tegi hüppe

Võrreldes aastatagusega, kerkis selle aasta veebruaris töötleva tööstuse eksport üle kümnendiku, esitõmbajateks elektroonika- ja puidutööstus, teatab Statistikaamet.

Tööstusettevõtted tootsid 2010. aasta veebruaris 5% rohkem toodangut kui eelmise aasta veebruaris,

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 4%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang varasema aastaga võrreldes kõikides tööstusharudes, siis 2010. aasta jaanuaris näitas tootmine mõnes harus juba elavnemise märke ja veebruaris oli enam kui pooltes tööstusharudes märkimisväärne kasv.

Oluliselt ehk 12% suurenes veebruaris töötleva tööstuse toodangu müük ekpordiks, samal ajal nõudlus kodumaisel turul oli endiselt langustrendis ja müük vähenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 9%.

Toodangu kiire kasvu mõjutaja oli osaliselt ka eelmise aasta madal võrdlusbaas, sest just veebruar oli 2009. aastal üks madalama toodanguga kuu. Tänavu veebruaris kasvas suurema osatähtsusega tööstusharudest toodang elektroonikaseadmete tootmises (65%) ning puidutöötlemises (18%), peamiselt ekspordi suurenemise tõttu.

Toodang suurenes ka mootorsõidukite, metalli, kütteõlide, plasttoodete, ehitusmaterjali ning mööblitootmises. Toodang vähenes enam kui viiendiku rõivatootmises, nahatöötlemises, keemia- ja metalltoodete ning masinate ja seadmete tootmises. Kasvu pidurdavaks teguriks oli jätkuvalt ebapiisav nõudlus.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang 2010. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 1%, töötlevas tööstuses jäi toodang eelmise kuu tasemele.

Veebruaris toodeti 19% rohkem elektrit ja 7% rohkem soojust kui 2009. aasta veebruaris. Energiatoodangu suurenemise põhjustas peamiselt madalamast välistemperatuurist kuid ka tootmise elavnemisest tingitud suurem energianõudlus. Mõnevõrra suurenes ka energia eksport.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077