Autor: Siim Sultson • 3. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport tõmbas tööstuse august välja

Eksport vedas jaanuaris tööstustoodangu eelmise aasta jaanuari tasemele, detsembrit ületati 4,5%, teatab Statistikaamet.

Tööstusettevõtted tootsid 2010. aasta jaanuaris samapalju toodangut kui eelmise aasta jaanuaris.

 Siiani eelmise aasta vastava kuuga languses olnud toodangu suurenemisele andis peamise tõuke energiatootmise kasv, sest töötleva tööstuse toodang vähenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes.

Jaanuaris toodeti 19% rohkem elektrit ja 31% rohkem soojust kui 2009. aasta jaanuaris. Energiatoodangu suurenemise põhjustas peamiselt madalamast välistemperatuurist tingitud suurem energianõudlus. Mõnevõrra suurenes ka energia eksport.

Töötleva tööstuse toodang vähenes 2010. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 3%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang võrreldes eelmise aastaga kõikides tööstusharudes, siis jaanuaris ilmnesid tööstusharuti suured erinevused.

Enam kui viiendiku vähenes toodang võrreldes eelmise aasta jaanuariga rõivatootmises, keemia- ja metalltoodete ning masinate ja seadmete tootmises. Vähenes ka toiduainete, jookide, ehitusmaterjali ja elektriseadmete tootmine. Kasvu pidurdavaks teguriks oli jätkuvalt ebapiisav nõudlus. Seevastu üle kahe korra suurenes metallitootmise ning mootorsõidukite tootmise toodang.

Samas väikese osatähtsuse tõttu ei mõjutanud need harud kogu töötleva tööstuse toodangut oluliselt. Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas toodang elektroonikaseadmete tootmises (30%) ning puidutöötlemises (15%), peamiselt ekspordi suurenemise tõttu. Toodang suurenes ka nahatöötlemises, kütteõlide, farmaatsia- ja plasttoodete ning muude transpordivahendite tootmises.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2010. aasta jaanuaris võrreldes detsembriga 4,5%.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077