Autor: Siim Sultson • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuari tarbijahinda upitas mootorikütus

Jaanuari tarbijahinnaindeksi muutis võrreldes detsembriga kallimaks eeskät mootorikütus, kuid aasta tagusele tulemusele jääb see ikkagi alla, teatab Statistikaamet.

Tarbijahinnaindeks langes 2010. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 0,7% ja tõusis võrreldes detsembriga 0,4%.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes on kõige rohkem kallinenud mootorikütus (36,9%), mis oli ka indeksi suurim mõjutaja. Suuremateks mõjutajateks olid veel 6,2% odavam toit ja 11,5% odavam soojusenergia.

Kaubad olid 2009. aasta jaanuariga võrreldes 0,5% kallimad ja teenused 2,8% odavamad. Toidukaup oli 3,9% odavam ja tööstuskaup 4,6% kallim.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 7,6% ja mittereguleeritavad hinnad langenud 3,1%.

Detsembriga võrreldes olid jaanuaris tarbijahinnaindeksi suuremateks mõjutajateks mootorikütuse ja toidu kallinemine ning rõivaste ja jalatsite soodusmüügid. Detsembriga võrreldes kallines kõige rohkem kütteõli (18,1%) ja odavnesid lennukipiletid (13,8%).

Statistikaamet ajakohastab tarbijahinnaindeksi kaalusüsteemi ning arvutuste aluseks olevaid baashindu igal aastal.

2010. aastal on tarbijahinnaindeksi arvutuste aluseks olevateks baashindadeks 2009. aasta detsembri hinnad. Arvutused tehakse baasil "Detsember 2009 = 100".

Kaalusüsteem vastab elanikkonna 2009. aasta keskmisele kulutuste struktuurile.

Varasemate perioodidega võrdluste saamiseks jätkatakse tarbijahinnaindeksi avaldamist baasil 1997 = 100. Ühendavaks kuuks on detsember 2009.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077