Autor: Mariliis Pinn • 1. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koop: tädi Maali saab kirju varsti vaid postkontorist

Riik on asunud garanteerima Eesti Postile ainumonopoli ja peagi saab kirju saata ja vastu võtta vaid postkontorist, leiab D2D OÜ juhatuse liige Olle Koop.

Erinevalt ülejäänud Euroopast oli Eesti postiturg täiesti avatud kuni

aastani 2001, selgitas Koop. "Alates sellest on poliitikutel ilmnenud teravdatud huvi postiturul toimuva vastu, ja seadusi, seaduseparandusi ning alama astmedokumente postituru reguleerimiseks on välja lastud ridamisi. Taas erinevaltmuust Euroopast on iga järgmine samm viinud postituru üha suurema suletuse poole," lisas ta.

"Alates 01. aprillist käesoleval aastal kehtestati normid, mis verbaalse akrobaatika kohaselt "avavad Eesti postituru konkurentsile",

majandusest veidigi aru saades aga on ilmselgelt kavandatud lõplikultgaranteerima Eesti Postile ainumonopoli. Eks tulevik näitab, mille või kellehuvides see toimub," kommenteeris ta postituru avamist.

"Postituru "avamist" ja selle tagamaid iseloomustab olukord, kus Eesti Post

ei suuda kasumlikkust tagada näiteks tähtkirja hinna juures 26 krooni,võimalik konkurent aga peaks olema võimeline tegutsema makstes Eesti Postile andamit 19 krooni iga kätte toimetatud kirja eest. Seega on Eesti Posti(mitte segi ajada postiteenuse tarbijaga) huvides loodud olukord, kuskonkurents on majanduslikult mõeldamatu. Kuni 1. aprillini said konkurendidvähemalt tähtkirju ja üle 50 grammiseid lihtkirju postitada ilma EestiPostile lõivu maksmata, alates 1 aprillist aga lähevad needki saadetisedmajandusulmelise riigilõivu alla," ütles Koop."Pärast konkurentsi likvideerimist hakkab tädi Maali, kelle huvides väidetav "avamine" toimub,  varsti maksma lihtkirja eest oluliselt tänasest rohkem, veelgi tõenäolisem aga, hakkab kirju saatma ja kätte saama lähima linna ainsast postkontorist," lisas ta.

Eesti postituru avamine läheb lahti 1. aprillil. D2D on oma tegutsemise lihtkirjaturul juba otsustanud. Nende veebileheküljel olevast hinnakirjast võib leida, et 1. aprillist maksab lihtkirja teenus neil 4 krooni ja 49 senti, ehk 18% vähem Eesti Posti hinnast. Kuid hinnale lisandub käibemaks. D2D juhatuse liige Olle Koop lubab 1. aprillist osutada lihtkirjateenust üle Eesti.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077