29. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarnijaid takistab info vilets liikumine

Eile, 28. jaanuaril toimus tarneahelate klastri esimene töötuba, kuhu kogunenud 25 ettevõtet kaardistasid iga üksiku ettevõtte probleemid ning sektorite arenguid pärssivad valdkonnad.

„Selge on, et enim kahjustab meie ettevõtete konkurentsivõimet info ja selle liikumisega seonduv,“ selgitas Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühingu klastrijuht Karin Kiviste. „Ühelt poolt sektorit hõlmava süsteemse info puudumine ja sünkroniseerimatus ning standardite puudumine ning teiselt poolt see, et me pole veel saavutanud ulatuslikku paberivabadust,“ lisas ta.

Üllatuslik oli aga erinevate valdkondade ettevõtjate jõudmine arusaamisele, et eksisteerib otsene ja arvestatav vajadus harida tarneahelas osalejaid nii tarneahelate toimemehhanismide ja protsesside efektiivsemaks muutmise osas, kui koolitada ulatuslikult ettevõtete siseselt töötajaid.

Arengut ja efektiivsuse kasvu takistavaid probleeme nimetati teisigi. Mitmeid masinatööstuse sektori ettevõtteid puudutavate valupunktidena tõsteti esile kaks valdkonda. Esimene puudutas pisikomponentide ja väikeste materjalisaadetiste tsentraalselt korraldatavat logistilise lahenduse puudumist ja teine ülisuurte ja raskekaaluliste masinate lennutranspordi lahenduste puudulikkust.

Tehnikaülikooli esindajad tõid välja puuduliku koostöö ettevõtjate ja ülikooli vahel, mille tagajärjeks on tarneahelate juhtimist käsitlevate  õppekavade mittevastavus kaasaja nõuetele.  Kiviste sõnul on tegemist juba väga suure probleemiga, mis mõjutab kogu Eesti majandust. 

Kaitseväe Logistikakeskuse esindaja pakkus ühe ressursside efektiivsema kasutamise võimalusena välja ulatusliku tsiviil-militaar koostöömudeli väljaarendamise, kus ettevõtjatel oleks võimalik kasutada sõjaväe alakasutatud ressursse ning vastupidi.

Tarneahelate juhtimise klastri järgmine töötuba toimub veebruari lõpus, kuhu on oodatud kõik need, kes soovivad oma ettevõtte või tööstusharu efektiivsust oluliselt kasvatada. Klastri tegevusi saavad kõik pidevalt jälgida Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühingu kodulehel www.logi.ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077