Autor: Mariliis Pinn • 27. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kilk: SASi pöördumine on solvav

Selline bütsantslik käekiri ida poolt ei üllataks, kuid et see tuleb rootslaste poolt, on üllatav, kommenteeris ettevõtja Rein Kilk SASi juhi kirja peaminister Ansipile.

"Härra Mats (SASi juht Mats Jansson – toim) on saatnud peaministrile matsliku ettepaneku. Ütleme nii, et see nüüd just viisakas ei ole. Kirja toon on küll matslik," kommenteeris Kilk.

"On üsna üllatav, et sellisel toonil läbi meedia või läbi PR-firma minu riigi kui partneriga suheldakse. Suhtlemisstiilist tunnen ära PR-firmade käekirja. Teha äripartnerile ettepanek läbi meedia, on Eesti ärimaastikul midagi veidrat," ütles Kilk.

"Kui selline suur firma teeb sellisel kujul ettepaneku, kas meid peetakse siis päris tohmakateks või? Miks ainult pühapäevani anti aega, miks mitte 24 tundi, nagu sõjalised ultimaatumid on? Ma ei näe nende poolt reaalset pakkumist," lisas ta.

Kilk küsis, kas oleme jätnud mulje, et meil on asjad siin nii viletsad. "Meil ei ole asjad ju nii negatiivsed. Mina laseks teha pakkumise, mis vastaks headele ja ausatele äritavadele. Ma ei saa aru, mis kohustus Eesti riigil nüüd tekkinud on? Sellistel puhkudel sõlmitakse loogilise sammuna ikka aktsionäride kokkulepped," lisas ta.

SAS peaks tema sõnul Eesti riigile oma plaane selgitama. "Tuleks tulla jutuga, kuidas me firmat arendame ja edasi lähme ja anda nägemus asjast. Praegu sellist asja ei ole," kinnitas ta. "Miks SAS suuromanikuna on viinud firma praegusesse olukorda ja nõuab praegu sellist suurt rahasüsti? Omanikud Cresco ning SAS on praegu olnud aktiivsemad pooled, nad peaksid praegu selgitama, miks asjad on niimoodi nagu nad on," kommenteeris Kilk.

Tema sõnul ei peaks riik väga pikalt ettevõtlusega tegelema ega pikka positsiooni võtma. Tuleks teha aktsionäride kokkulepe ning kui laua peal on adekvaatse hinnaga pakkumine, siis võiks riik pigem ettevõtte ära müüa, lisas Kilk.

Küsimusele, nagu ilma riigipoolse rahasüstita või aktsiate müügita laseks SAS Estonian Airi põhja, vastas Kilk, et selleks on olemas väljend kuritegelik pankrot. "Igal juhul on valitud huvitav läbirääkimiste vorm," lisas ta.

Enda sõnul viiks Kilk ettevõttes läbi korraliku saneerimise, kuna Maailma Majandusfoorumi konkurentsivõime edetabelis on Eesti lennuühenduse kvaliteet 112. kohal. Alles pärast seda tuleks firma maha müüa. "Kui kvaliteet on nii madal nagu ta praegu on, siis sellest tulekski alustada," kommenteeris Kilk.

Ta tõmbas paralleele ka Hansapanga ülevõtmisega. "Sealt tuli kõigepealt ka lõpliku hinnaga võrreldes naljapakkumine. Ma ei tea, kelleks meid siin peetakse. Võiks ju siis kohe pakkuda õiglase hinna. Vahe oli toona miljardites kroonides,” meenutas Kilk.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077