14. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Raudtee mängib ühte väravasse

Eesti Raudtee viimase paari aasta betoonliiprite hankeid varjutavad kahtlased mõrad, mis kangesti jätavad mulje, nagu transpordiettevõte mängiks kõik võidud oma lemmikettevõtte väravasse.

Alates 2006. aastast on Eesti Raudtee betoonliiprite hankeid jälitanud kummaline loor, kus veidrate manööverduste kaudu on alati tulnud võitjaks Eestis registreeritud ja rootslastele kuuluv ettevõte Swetrak AS. Veidrate hangete saaga hakkas pihta möödunud aasta märtsis, mil Swetrak võitis riigihanke 85 000 raudbetoonliipri tarnimiseks Eesti Raudteele. Hanke maht oli 65,8 miljonit krooni.

Kuidas sai Swetrak võita, jääb selgusetuks, sest toona kvalifitseerus hanke teate järgi ainult ettevõte, kellel pole olnud viimase kolme aasta jooksul probleeme ühegi riigihanke lepinguga. Samas aga peatas Läti Raudtee 2006. aastal tarned Swetrakiga, kuna neilt tellitud liiprid lagunesid.

Vähem kahtlasem polnud ka järgmine hange möödunud aasta augustis. Kui eelmise hanke puhul võis Lätis toimunud intsident Eesti Raudteele märkamatuks jääda, siis seekord koputas tige konkurent Stiga Balt Lätist Swetraki probleemidest Eesti Raudteele ise.

Sellele vaatamata jõudis kätte novembrikuu ja Swetrakil oli hankeleping 112 000 liipri tarnimiseks Eesti Raudteele taas kord taskus. Selle hanke maht oli 90,2 miljonit krooni. Ettevõtte pressiesindaja sõnul nõudsid toonased kvalifitseerimistingimused, et pakkujal ei tohi olla üksnes negatiivseid kohtuotsuseid ühegi teise hankelepingu suhtes, mida Swetrakil ka polnud.

Seda konkureeriv Stiga Balt välja enam ei kannatanud ja esitas riigihangete ameti vaidlustuskomisjonile nõude Swetraki võit tühistada. Seda vaidlustuskomisjon möödunud aasta novembris ka tegi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077