10. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autokoolide tase langeb iga aastaga

Üha kasvav juhiloa taotlejate hulk ahvatleb õpetajate kriisis autokoole kasutama kvalifitseeritud sõiduõpetajate asemel juhendaja tunnistusega autojuhte, mistõttu on langenud sõiduõppe kvaliteet ning lisaks jääb riigil saamata miljoneid kroone makse.

Autoregistrikeskuse eksamiosakonna juhataja Toivo Kanguri sõnul on selle aasta esimestel kuudel mullusega võrreldes eksamil käijate arv kümme protsenti kasvanud, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Laulva revolutsiooni lapsed on jõudnud autojuhtimise ikka,” ütles Kangur. 2005. aastal käis teooriaeksamil 33 342 ning sõidueksamil 39 516 inimest. 2006. aastal olid vastavad arvud juba 43 519 ja 45 089.

Kanguri sõnul on autokoolituse põhikonks praegu selles, et autokoolid on ülekoormatud ja seetõttu langeb ka kvaliteet. “Möödunud aastast alates on langus silmanähtav,” lausus eksamiosakonna juhataja.

“Kui 2005. aastal tegi sõidueksami ära 65,6 protsenti eksamitele tulnuist, siis möödunud aastal oli nende hulk langenud juba 60,9 protsendini ning selle aasta esimesed kuud näitavad jätkuvat langust,” selgitas Kangur.

ARK-i juhataja asetäitja Juhan Kaarpalu sõnul on õpetajate puudusel kasvanud juhendaja tunnistusega inimeste kasutamine sõiduõppes. “Juhendamise kattevarjus toimub tegelikult õpetamine,” ütles Kaarpalu.

Autokoolide liidu esimehe Enn Saardi sõnul ei võta paljud koolid õpetajaid põhikohaga tööle, vaid õpetajad tegutsevad füüsilisest isikust ettevõtjana.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077