4. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ärimees: tahan teada, kas ma olen radioaktiivne

British Airwaysi radioaktiivse saastega lennukisse sattunud Eesti ärimees peab minema tervist kontrollima Soome, sest meie ainus vastav aparaat on katki.

«British Airways soovitas minna tervist kontrollima. Kuid kuhu? Eestis pole see võimalik,» tunnistas Eestis elav meediaärimees George Shabad SLÕhtulehele.

Rahvusvaheliselt tegutsev Shabad on üks 33 000 lennureisijast, kes pahaaimamatult sattus Vene spiooni Aleksandr Litvinenko mõrvamüsteeriumi. Nimelt sõitis ka tema Briti lennufirma British Airwaysi ühe lennukiga, kust leiti hiljem madala kiirgustasemega radioaktiivse aine jälgi.

13. novembril istus Shabad Londonis lennukisse ja sõitis Moskvasse. 2,5 nädalat hiljem, 29. novembril sai ta telefonikõne British Airwaysi ametnikult, kes teatas napilt: te olete sõitnud lennukiga, kust leiti radioaktiivse aine jälgi.

«Kui teil tekivad iiveldus, oksendamine või peavalu, soovitame minna vastavasse elukohajärgsesse asutusse tervist kontrollima,» kõlas soovitus. Mis aine jälgi lennukist leiti, ei öeldud toona ega ole seda tänaseni tehtud.

Sellest aga piisas, et tuhanded lennureisijad satuks paanikasse, sest seks ajaks oli skandaalne Litvinenko surnud.

Kui Inglismaal seati paanikas reisijatele sisse isegi hädaabi telefoniliin, siis Shabad leidis end Eestis ühtäkki oma murega täiesti üksi olevat. Ta tahtis samuti tervist kontrollida, kuid mitte keegi ei osanud talle öelda, kas ja kus see oleks võimalik.

«Hakkasin Eestis asja uurima. Selgus, et mitte keegi mitte midagi ei tea. Läksin perearsti juurde – tema ei tea. Haiglas (Põhja-Eesti regionaalhaigla – toim) öeldi, et võime midagi teha, kui teil oleksid sümptomid. Aga kui pole, pole alust midagi kontrollida – terve inimene ju,» kirjeldas Shabad suletud ringi sattumist.

Päästeameti vastse peadirektori Kalev Timbergi sõnul peaks Shabad abi saama kiirguskeskusest. Kuid Timberg arvas samas, et polooniumimürgistust on raske saada, kui seda just sisse ei söö.

Kiirguskeskuses eile valves olnud spetsialist aga nullib Timbergi antud lootuse – tema sõnul ei saa organismi polooniumisisaldust Eestis praegu mitte kusagil määrata.

Keskus kinnitab, et lähim koht, kus saab organismi polooniumisisaldust mõõta, on Soome.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077