Autor: Logistikauudised.ee • 7. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autopargi halduse tarkvara – tulu- või kuluallikas?

Autopark
Foto: Fleet Complete
Iga ettevõtte jaoks on oluline hoida kulud kontrolli all ja uusi investeeringuid tehes arvutatakse põhjalikult, mida see tagasi toob. Nii mõnigi ettevõte on meilt küsinud, miks peaks autopargi haldamise tarkvara kasutama?

Autopargihaldus ei tähenda vaid täppi kaardil ja GPS-seadet töötaja autos. Tegelikud võimalused ja kasu on palju laiaulatuslikumad. Järgnevalt harutame lahti, kui palju telemaatikalahendused keskmiselt maksavad? Mis kasu saab ettevõtte autopargi ja meeskonnahalduse tarkvaralahendusi kasutades? Kas autopargihaldus võrdub täpiga kaardil?

Alustame kulukomponentidest, milleks on seadmed (saab nii rentida kui välja osta), paigalduskulu ja igakuine teenuse kasutamise kulu. Teenuse kasutamise igakuine tasu sõltub teenusepakkujast ja valitud teenusepaketist, kuid üldjuhul jäävad kõige lihtsamad lahendused alla 10 EUR auto kohta kuus. See tähendab praeguste hindade juures ca. 7 liitrit bensiini või kolme kohvi bensiinijaamast.

Aga mida selle raha eest ikkagi saab?

Kümne aastane kogemus ettevõtete nõustamisel on näidanud, et peale autopargihalduse lahenduste kasutusele võttu vähenevad ettevõtte autopargiga seotud kulutused 15% - 30%. Kuidas on see võimalik?

Töötajate produktiivsuse kasv (10-15%). Tarkvara automatiseerib protsesse ja pole vaja eraldi töötajaid, kes käsitsi kilometraaži ja kütusekulu tabelitesse kannaks. Näiteks saab täielikult automatiseerida sõidupäeviku täitmise. Samuti on ettevõtjad täheldanud, et nende liikuv meeskond on hakanud efektiivsemalt tööle. Seda võimaldab ka tööülesannete juhtimise tarkvara. Töötajale saab ülesande mugavalt mobiilirakendusse saata ning ta saab läbi rakenduse leida optimaalseima tee kliendini jõudmiseks. Samasse mobiilirakendusse saab ta võtta ka kliendi allkirja ja lisada muud tõendid (näiteks pildid tehtud tööst), mis koheselt ka kontori jõuavad. Kommunikatsioon kontoritöötajate ja liikuvate töötajate vahel paraneb ja enam ei ole vaja telefoni teel juhiseid jagada. Samuti pole vaja manuaalselt vastuvõtuakte sisse skaneerida ja neid arhiivi tolmu koguma viia, vaid kõik on elektroonilisel kujul lihtsasti otsitavalt olemas. Kliendil on ülevaade, millal kaup temani jõuab, mis suure tõenäosusega suurendab ka kliendirahulolu.

Kokkuhoid kütusekulult (20-25%). Ökonoomne sõidustiil aitab teadupärast vähendada kütusekulu. Fleet Complete’i süsteem näiteks võimaldab kaardistada kiiruse ületusi, järske kiirendusi ja pidurdusi, äkilisi pööramisi ja mootori tühikäigul käimist. Auto tühikäigul seismise vältimine on üks lihtsamaid viise, kuidas kulusid kokku hoida. Kui auto mootor töötab kaks minutit tühikäigul, tarbib sõiduk umbes sama koguse kütust kui ühe kilomeetri pikkuse vahemaa läbimisel. Kui mootor seisab tühikäigul tund aega, tarbib see umbes sama palju kütust kui 40 km läbimisel.

Nii mõnigi ettevõte on ökonoomse sõidustiili hindamise rakendust kasutanud, et luua ettevõttesisene motiveerimissüsteem. Kuna rakendus arvutab välja iga autojuhi sõiduskoori, siis üks võimalus on selle informatsiooni alusel tekitada pingerida ja premeerida parimaid autojuhte. See tekitab ka võistlusmomendi, mis motiveerib autojuhte oma skoori kasvatama ja selle tulemusena hakatakse sõitma ökonoomsemalt. Juhi liikluskäitumise parandamine ei aita mitte ainult kulusid kokku hoida, vaid suurendab ka liiklusohutust ja pikendab auto eluiga.

Autopargihalduse tarkvara üks osa on ka kütusekulu jälgimine, mis aitab ära hoida ettevõtte kütusekaardi kasutamist valel eesmärgil, näiteks isikliku auto tankimiseks. Samuti, kui tegemist on sõidukitega, kus on suured kütusepaagid ja mis on võimalikuks sihtmärgiks kütusevarastele; on abiks teavitused kütuselanguse kohta. Süsteem saadab koheselt teavituse, kui kütuse tase paagis peaks järsult langema.

Autode arvu vähendamine (15-20%). Sega- või ühikasutuses autopargi juurutamine võimaldab vähendada sõidukite arvu ja kasutada ressursse efektiivsemalt. Fleet Complete’i ühiskasutuses olevate autode digitaalne broneerimissüsteem lihtsustab sõidukite broneerimist ja ettevõttel ei ole vaja eraldi inimest, kes broneeringutega tegeleb vaid rakendus täidab selle funktsiooni ise. Kogu aruandlus on automaatne ja ettevõttel on selge ülevaade sõidukite kasutatavuse kohta päevade, juhtide, osakondade lõikes, et teha kaalutletud otsuseid autopargi suurendamiseks või vähendamiseks. Kõik meie kliendid on peale broneeringu süsteemi kasutuselevõttu märkimisväärselt oma autoparki ja ka administratiivtöötajate töökoormat vähendanud.

Kilometraaži ja sõiduaja vähenemine (5-10%). Autopargihalduse tarkvara võimaldab jagada ülesandeid asukohapõhiselt ja arvutada välja optimaalsemaid teekondi, võttes arvesse liiklusummikuid, mis on Google’i kaardilt nähtavad. Teekonna optimeerimise lahendus on lihtne viis, kuidas vähendada samade tööülesannete täitmiseks läbitavate kilomeetrite arvu ja seeläbi kütusekulu. Fleet Complete’i lahendus arvutab välja kõige optimaalsema teekonna ja lisab kõik tööülesanded või kliendikülastused interaktiivsele kaardile.

Autode eluea pikenemine (5-10%). Fleet Complete süsteem võimaldab seadistada teavitusi lähenevate hoolduste, kontrollide ja akupinge languse kohta. Korrapärane hooldus vähendab auto kulumisest tingitud rikete tekkimise ohtu ja hooldatud töökorras auto tarbib teatavasti ka vähem kütust. Kui oled üks nendest inimestest, kellel hoolduste ajad kipuvad meelest ära minemast, siis Fleet Complete’i abil saad seadistada automaatseid meeldetuletusi lähenevast hooldusest SMS-i või e-kirja teel. Samuti on võimalik jälgida, kui palju kilomeetreid või päevi saab üks või teine sõiduk enne hooldusesse minekut veel sõita ning kõik tehtud hooldused on süsteemist tagasiulatavalt ülesleitavad.

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et autopargi haldustarkava peale tasuks mõelda:

1.Kui soovite autopargiga seotud haldustegevusi automatiseerida ja vähendada töötajate administratiivset koormat.

2.Soovite mõõta töötajate ja autopargi tulemuslikkust.

3.Kui te ei ole päris kindlad, kas kütusetarbimine on eesmärgipärane.

4.Soovite viia autopargi osaliselt või täielikult ühiskasutusse.

5.Soovite kindlad olla, et teie logoga ringi sõitvad autjuhid käituvad liikluses eeskujulikult,

6.Soovite pikendada sõidukite eluiga.

7.Soovite navigeerida erinevate klientide ja sihtkohtade vahel parimal võimalikul viisil.

8.Teie jaoks on oluline läbipaistvus ja kulude jagamine osakondade kaupa.

Terviklik autopargi haldamise lahendus võimaldab vähendada kulusid kütuse ja tühisõitude arvelt ning suurendada ettevõtte tulemuslikkust läbi parema planeerimise. Korras autopark ja kaasaegsed vahendid töö tulemuslikkuse kasvatamiseks peaksid aga olema küll heaks motivaatoriks igale tublile töömehele. Kui tekkis huvi, võta meiega ühendust ja leiame teie ettevõttele parima lahenduse.

Uuri lisa: www.fleetcomplete.ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077