Autor: Logistikauudised.ee • 19. august 2019

Vee-ettevõtted soovivad biokütusele kaitseväega sarnast erandit

Eesti Vee-ettevõtete Liit saatis majandus- ja taristuminister Taavi Aasale pöördumise, milles soovib viia vedelkütuste seadusesse sarnaselt kaitseväele ja kaitseliidule erandi biolisandita kütuse kasutamise võimaldamiseks.
Sellest kevadest müüakse tanklates vaid biolisandiga bensiini ja diislikütust.
Foto: MARGUS ANSU, Postimees/Scanpix

Vee-ettevõtete Liidu teatel on ka neil probleem, et biolisandiga kütus võib ohtu seada valmiduse hädaolukorras toimimiseks. Nagu eelnõu seletuskirjas on juba öeldud ei pruugi biolisandiga kütus olla kasutuskõlblik, kui see on kaua seisnud. Lisaks võib ummistada generaatorid, mis on paigaldatud selleks, et hädaolukorras tagada inimestele puhta joogivee kättesaadavus ja reovee puhastussüsteemide toimivus. Puhta joogivee puudumine või reovee sattumine joogivette põhjustab väga tõsised tagajärgi kogu elanikkonna tervisele.

„Oleme arvamusel, et vee-ettevõtted on mõneti sarnases olukorras Kaitseväe ja Kaitseliiduga. Tagatud peab olema pidev valmisolek hädaolukorraks. Vee-ettevõtted ladustavad kütust sõidukite ja generaatorite töös hoidmiseks hädaolukorras. Hoiustatud vedelkütus ei ole rotatsioonis, ehk et ladustaud kütust igapäevaselt ei kasutata. Lisaks on teatud hulk vedelkütust generaatorites pikaajaliselt, mis võib ummistada generaatorite toitesüsteemid. Enamik generaatoreid on paigaldatud tähtsamate objektide juurde koos kütusevaruga 200 kuni 400 l. Generaatoreid küll aegajalt käivitatakse, et kontrollida nende tööd, kuid seda vaid 0,5 kuni 1 tunniks, mis kulutab vaid 5-10 l kütust,“ seisab pöördumises.

Vee-ettevõtete Liidu hinnangul võib probleem puudutada ka teisi valdkondi nagu nt pääste ja meditsiin.

TULEKUL

7. Kütuseturu aastakonverents

Toimub 10. septembril Tallink Spa & Conference Hotellis.

Konverentsil osalevad ettekannetega Eesti Gaasi juhatuse liige Kalev Reiljan, keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt, rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov, Neste korporatsiooni avalike suhete direktor Ilkka Räsanen ja mitmed teised. Konverentsi modereerib majandusekspert Raivo Vare.

Konverentsi programmiga tutvuda ja registreerida saab SIIN!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077