Autor: Logistikauudised.ee • 22. mai 2019

Riigikohus tühistas Via3L Speditioni endiste töötajate vara arestimise

Riigikohus tühistas kolmapäeval avaldatud määrusega logistikafirma Via3L Spedition endiste töötajate vara arestimise, mida taotlesid ettevõtte suuromanikud pärast eelmise aasta suvel suur- ja väikeaktsionäride vahel lahvatanud äritüli.
Via3L Spedition OÜ veok.
Foto: MADIS SINIVEE, Postimees/Scanpix

Tüli päädis töötajate kollektiivse lahkumisega suuromanike juurest ning Via3L Spedition kaebas eelmise aasta septembris kahjutasu välja nõudmiseks kohtusse kõik oma endised töötajad, kes otsustasid sama aasta suvel ettevõtte suur- ja väikeosanike vahelise vastuseisu tulemusena firmast lahkuda ja asuda tööle konkureerivasse firmasse Nordic Spedition.

Via3L nõuab oma endistelt töötajatelt ja Nordic Speditionilt kokku üle 7 miljoni euro maksmist väidetavalt kahju hüvitamiseks ja viivisteks. Logistikafirma endisi töötajaid esindav vandeadvokaat Paavo Koch sõnas, et riigikohtu määrus on oluline vahevõit, et lõpetada kõiki võimalusi kasutav juriidiline terror, mida suuromanikud eesotsas Meelis Saaresalu ja Alar Närskaga rakendavad lahkunud töötajate karistamiseks.

“Riigikohus vaatas iga juhtumit eraldi ja tõi välja, miks töötajate vara arestimine pole põhjendatud. Suures plaanis toob Riigikohus välja, et Via3L Speditioni suuromanikud pole suutnud piisavalt põhjendada, miks on üldse tarvis omanikevahelises tsiviilvaidluses minna töötajate vara arestima,” lausus Koch.

Vastaspoole esindaja, vandeadvokaat Lembit Tedder tunnitas, et selle lahendiga avaldas Riigikohus oma mõtted Via3L Spedition OÜ endiste töötajate vara arestimise suhtes, mis on vaid osa põhivaidlusest.

"Tegemist on vaid osade Via3L Spedition OÜ endiste töötajate määruskaebusega hagi tagamise määruse suhtes, mitte nö põhivaidluse lahendamisega. Hagi tagamine on jõustunud Lauri Latti, Elmer Maasi, Joel Rothberg’i ja Nordic Spedition OÜ suhtes. Nende vara on arestitud ning jääb arestituks," lausus Tedder.

Riigikohus jättis tema sõnul jõusse ka hagi tagamise Via3L Spedition OÜ endise müügijuhi ja praeguse Nordic Spedition OÜ juhatuse liikme Rael Tavaste suhtes. Tema kinnisvarale on seatud kohtulik hüpoteek ning arestitud on ka tema osalused erinevates ettevõtetes. See vara jääb arestituks.

Teiste endiste töötajate osas hagi tagamine tühistati, kuna sisuliselt ei olnud kohtu arvates rikkumised ja nõuded piisavalt konkretiseeritud ja seostatud nõudega. Küll ei avaldanud kohus seda, et nõuded endiste töötajate vastu või nende vastutus tervikuna oleks välistatud.

"Rael Tavaste osas antud seisukoht kinnitab hoopis vastupidist, st vastutus on reaalne. Tegemist on märkimisväärse lahendiga selles osas. Kuivõrd arvutiandmed kustutati asjaosaliste poolt pöördumatult, siis oli Via3L Spedition OÜ-l endal raske eelmise suvel lõpus esitatud hagis ammendavat tõendite paketti ja konkretiseeringuid kohtule esitada. Täiendava tõendibaasi kogumiseks on Via3L Spedition OÜ taotlenud tsiviilkohtult juba oma hagis tõendite kogumist. Nüüd saame sellega edasi minna ning tõendite kogumise järel taotleda ka uuesti hagi tagamist endiste töötajate suhtes," ütles Tedder.

Samuti on tema sõnul käimas kriminaalmenetlus, mille raames uurimisasutused koguvad tõendeid, misjärel saab ka neid tõendeid tsiviilkohtus kasutada. "Loodame siiralt, et kriminaalmenetlust toimetatakse riigi poolt efektiivselt ning süstemaatiliselt. Paljud majanduskuriteod jäävad prokuratuuri lauale liialt kauaks seisma. Suuresti on see tingitud vähesest ressurssist ja asjade keerukusest. Samas, mida aeg edasi, seda keerulisem on tõendeid koguda ning asja efektiivselt ja süstemaatiliselt ära menetleda."

Tedder rõhutas, et tema kliendi selge otsus on käia seda teekonda seni, kuni kogu tekitatud kahju on ettevõttele heastatud.

Kõnealuse Riigikohtu määruse terviktekst on avalikult kättesaadav ka Riigikohtu lahendite andmebaasis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077