Autor: Logistikauudised.ee • 15. mai 2019

Kaubikust leiti üle poole miljoni salasigareti

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna Lääne talituse töötajad avastasid eelmisel nädalal Valga-Uulu maanteel lätlase juhitud kaubiku kontrollimisel 520 000 salasigaretti. Sigaretid olid Valgevene päritolu, markideks NZ Gold ja punane Premiere.
Kaubikusse ehitatud vahesein, mis peitis üle poole miljoni sigareti.
Foto: Maksu- ja Tolliamet

Maanteekontrollil peatatud kaubik paistis esmasel vaatlusel tühi, kuid kaubiku mõõtmise tulemusena avastati, et kaubaruumi siseruum on väiksem kui välimine. Topeltseina tagant leiti tühimik, kust paistsid pappkastid sigarettidega.

Uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuots tunnistas, et sel aastal on maanteekontrollidel avastatud kokku üle miljoni salasigareti ja rohkem kui 1000 liitrit salaalkoholi.

"Piirikontrolli kadumine Euroopa Liidu sees ei tähenda seda, et kadunud on ka kontroll Eestisse siseneva kaubaliikluse üle. Tollikontrolli tehakse ka piirist eemal ning see põhineb riskianalüüsil. Avastatud juhtumitele ning siseriiklikele salakaubaturu muutuste analüüsidele tuginevalt saame väita, et tollikontrolli tegevus on tõhus. Monitoorime järjepidevalt olukorda ning kõik salakaubandusega seotud objektid on ameti alalises huviorbiidis.“

Sigaretid peeti kinni ja saadetakse hävitamisele. Kaubikut juhtinud Läti kodanikule määrati aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus katseajaga ning tal tuleb tasuda menetluskulud ja sunniraha, kokku ligikaudu 600 eurot. Kaubiku juht saadeti Eestist välja ja samuti määrati talle viieaastane sissesõidukeeld.

„Välismaalastest kurjategijate puhul on riigist väljasaatmine ja sissesõidukeeld tavapärane osa karistusest,“ selgitas prokurör Marika Salmistu. „Nii ei saa mujalt tulija siin korduvalt kuritegusid toime panna ja kui ta seda teeb, ootab ees juba karmim karistus.“

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi MTA uurimisosakonna Lääne talitus ja seda juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077