Autor: Logistikauudised.ee • 23. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DPD kullerid testivad Eestis elektrilist kaubikut

Volkswageni tarbesõidukite divisjon andis kullerteenuse firmale DPD Eesti testimiseks vaid elektri jõul liikuva e-Crafteri. Kolme kuu jooksul testitakse kogu Baltikumis elektri tarbesõiduki kommertskasutuse võimalusi.

Volkswagen e-Crafter on esimene täielikult elektriline, heitmevaba tarbesõiduk, mis on spetsiaalselt ette nähtud kaupade ja reisijate veoks. Kaubiku maksimumkiirus on 90 km/h ja läbitav vahemaa ühe laadimisega kuni 173 km. Mudel on varustatud 100 kW ehk 136 hj elektrimootoriga, mis saab toite auto põranda all paiknevast akuplokist. Kiirlaadimisega saab kuni 80% auto energiavarudest taastada 45 minutiga. Kui kasutatakse standardlaadimist 7,2 kW võimsusega, on aku täielikult laetud 5,5 tunni jooksul.

Volkswageni tarbesõidukite juht Baltimaades Māris Zoltners ütles, et E-Crafter loodi uuringute tulemustel - jälgiti hoolikalt erinevate kaubaveo teenuseid osutavate juhtide käitumist, toetudes sellele, et enamik juhte läbib iga päev 70-100 km. Auto on ette nähtud mitme peatusega sõitude jaoks ja nii on e-Crafter mugav veok linnaoludes kauba laialivedamiseks.

„Oleme alustanud seda eksperimenti Baltimaades koostöös DPD-ga, võimaldades kullerifirmal veenduda selle sõiduki sobivuses igapäevatööks. Näeme äriklientide suurt huvi elektrilise tarbetranspordi vastu ja saame juurde kindlust, et elektrisõiduk saab iga ümbritsevast keskkonnast hooliva ettevõtte autopargi lahutamatuks osaks,“ lisas Zoltners.

“E-kaubanduse kiire arenguga viimastel aastatel on ka kullerteenuste maht oluliselt kasvanud. Seepärast on pakiveo tõhusus ja ressursside säästmine meie ettevõtte igapäevaelus järjest tähtsamad. Keskkonnasäästu poolelt pöörame erilist tähelepanu süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamisele ja töötame erinevate uuenduslike lahendustega, et muuta meie kohale toimetamised üha keskkonnasõbralikumaks," lausus DPD Eesti tegevjuht Remo Kirss.

„Näiteks alustasime möödunud aastal pakkide toimetamist Tallinna südalinnas jalgsi-kulleritega. Samuti algas aasta lõpus koostöö Starshipi pakirobotitega. Juba täna on kõik DPD poolt toimetatavad pakid süsinikuneutraalsed, oleme selleni jõudnud kombineerides nii süsiniku teket vähendavaid tegevusi kui ka süsinikukvootidesse investeerimist. Eesmärk on ka järk-järgult arendada viimasel miilil tehtavaid süsiniku vähendamise tegevusi ja selleks sobib väga hästi elektrikaubikute kasutuselevõtt. Uue Volkswagen e-Crafterit reaalses töös testides soovime veenduda, et see vastab kullerteenuse ja linnakeskkonna vajadustele,” rääkis DPD Eesti juht.

Møller Auto tarbesõidukite müügijuht Margus Viileberg ütles, et eCrafteri tehasetellimusi võetakse juba vastu. “Müüa plaanime seda kõikidele ettevõtetele, kes on huvitatud tulevikku suunatud logistikalahendustest,” lisas ta.

E-Crafterit tutvustati maailmale eelmisel sügisel. Tänu oma energiatõhususele sai auto veel enne turule jõudmist potentsiaalseks European Transport Award for Sustainability 2018 auhinna võitjaks tarbesõidukite kategoorias.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077