Autorid: Logistikauudised.ee , Äripäev • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta suurimaks pankrotistujaks osutus transpordifirma

Applaford ES Transport & Logistics OÜ juht ja osanik Raivo Nirk 2009. aastal koos uue veomasinaga, mis ta ettevõttes peagi tööd alustas.
Foto: Andres Haabu
Creditinfo reastas eelmise aasta kümme suurimat pankrotistunud ettevõtet, edetabeli tippu troonib transpordiettevõte Applaford ES Transport & Logistics OÜ, mille juht ja osanik Raivo Nirk sai ka kolmeks aastaks ettevõtluskeelu.

Veel 2014. aastal oli Applaford ES Transport & Logistics Äripäeva koostatavas Eesti Edukamate Ettevõtete TOP 100s 291. kohal. Firma käive oli toona 30,3 miljonit eurot. Sama aasta Ekspediitor- ja Agenteerimisfirmade TOPis oli Applaford ES Transport & Logistics 29. kohal.

Eelmisel aastal kuulutati aga ettevõttele pankrot, kui sissenõutavaid põhikohustusi oli kogunenud 16 467 138,44 eurot.

Ettevõtte ajutine pankrotihaldur tuvastas, et maksejõuetuse põhiline põhjus on teenuste osutamine väga suures ulatuses osaühingule TM Mets, mille eest TM Mets ei tasunud (ebamõistlikult suur krediidilimiit). Applaford ES Transport & Logistics OÜ juht ja osanik Raivo Nirk oli ise ettevõtte TM Mets juhatuses.

Ettevõttes TM Mets tehtu eest mõisteti Nirk kriminaalasja kokkuleppemenetluses süüdi. Nirk müüs näiliselt SIA UniCredit Leasing Eesti filiaalile kaks harvesteri, mis kuulusid tegelikult LHV Pangale, kes oli need andnud nüüdseks suurimale pankrotistujale Applaford ES Transport & Logistics liisingusse.

Nirk esitas Swedbanki plangil võltsitud välismaksekorraldused, et luua SIA UniCredit Leasing Eesti filiaalile mulje harvesteride kuulumisest teisele ettevõttele, mistõttu kandis UniCredit Leasing Eesti filiaal ettevõttele I.V.R. Trans OÜ 595 560 eurot.

Creditinfo analüütik Helen Tinkus märkis, et ehkki pankrotistunud ettevõtteid oli eelmisel aastal varasemast 20% vähem, see majandust positiivselt ei mõjutanud: maksuvõlad kasvasid 22 protsenti ja maksehäired pea kolm korda.

Ka oli kümne kõige suurema pankrotistunud ettevõtte käive aasta varasemast 13 protsenti suurem ning nende seas oli mitu skandaalset pankrotti.

Vaata Äripäevast, millised olid järgmised suure võlakoormaga pankrotistunud ettevõtted Eestis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077