Autor: Logistikauudised.ee • 8. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumaksjate liit toetab väiketanklate palvet mitte karmistada vedelkütuse seadust

Suured kütusemüüjad on avaldanud oma toetust uuele vedelkütuste seadusele
Foto: Erik Prozes
Riigikogu majanduskomisjon arutas vedelkütuse seaduse muutmise eelnõu, mis peaks tõhusamalt võitlema kütuseturul toimuda võivate käibemaksupettustega. Kavandatavad muudatused seavad aga kütuse väikemüüjatele üle jõu käivad nõuded, mis teeb tegevuse jätkamise võimatuks, leiab Eesti Maksumaksjate Liit.

Seetõttu saatsid väiketanklad rahanduskomisjonile kirja, milles selgitavad, et kui eelnõu saab praegusel kujul seaduseks, lõpetavad tegevuse enamik ligi poolesajast Eesti külades, alevites ja teeristidel seisvatest tanklatest. Peamisi põhjusi on kolm:

nimelt hakkab riik eelnõu kohaselt nõudma väikestelt kütusemüüjatelt tagatist, mis ületab kolmandiku kogu nende käibest ning mida nad ei ole suutelised tasuma;eelnõu järgi tohib kütust müüa ainult tagatisega kaetud koguses. Tagatise suurus määratakse kahe eelneva kuu käibe põhjal. Näiteks kui septembris algab kooliaasta, sügiskünd ja viljakuivatus, tuleb augusti koguse täitudes leida äri jätkamiseks väga lühikese ajaga suur summa lisatagatiseks või müük lõpetada ja äri seisma panna. Sunnitud seisaku järel uuesti kliente leida on pea võimatu;lisaks kohustavad muudatused Maksu- ja Tolliameti kontrollivõimaluste parandamiseks kõiki kütusemüüjaid kasutama ühtset kütuse käitlemise- ja ladustamise infosüsteemi. MTA ametnikud saavad nii tõesti kontrollida 120 ettevõttest koosnevat sektorit kabinetimugavuses viibides, kuid ettevõtted peavad selle nimel looma ja juurutama uusi süsteeme, koolitama kasutajaid, kohandama äriprotsesse või liidestama olemasoleva süsteemi andmekoguga, mille hind ulatud 10 000st 20 000 euroni.

Seaduse jõustumise tagajärjel on kaotajateks ka Eesti põllumehed, kellele veavad just väikesed kütusemüüjad tööde tegemiseks vajaliku kütuse Järva-Jaanis, Kihelkonnas või Kiumal kütuse koduhoovile kas või kell kolm öösel, kui vihm viimaks pööranud ja vili vajab kiiret võtmist. Neilt kohalikelt kütusemüüjailt saab kohalik põllumees kütuse siis, kui vaja, tarvidusel ka „kriipsu peale“, sest PRIA-gi arveldab kalendri, mitte tööilma järgi.

Eesti Maksumaksjate Liit toetab väiketanklate ettepanekut mitte võtta seadust sellisel kujul vastu, vaid arutada rahulikult võimalikke alternatiive, mis aitaksid käibemaksupettustega võidelda, kuid ei suretaks ettevõtlust välja.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077