Autor: Harro Puusild • 20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto: suurte tabelite analüüs võttis Excelis tunde

Cristian Kalve 13. Ostujuhtimise aastakonverentsil.
Foto: Raul Mee
Tegime Excelis 25 000 tootele ennustusi, mis võttis aega kolm tundi, rääkis Ensto grupi logistikajuht Cristian Kalve täna toimuval 13. Ostujuhtimise aastakonverentsil.

 „Kasutasime Excelit hästi laialdaselt ja arvestasime seal kõikvõimalikke KPI-sid. Excel kannatab kõike,“ rääkis Ensto grupi logistikajuht Cristian Kalve täna toimuval 13. Ostujuhtimise aastakonverentsil.

„Genereerisime Excelis toodete müügiennustusi umbes 25 000 tootele ja kandsime need ennustused läbi erinevate tehaste komponentide tasandil. Arvutasime ka varude juhtimise parameetreid,“ rääkis ta.

Veel rääkis Kalve, et kui tabelid on suured ja mahukad, siis need kipuvad kokku jooksma. „Kõige mahukam tabel, mida Excelis pööritasime, oli 25 000 toote ennustuse töötlemine. Excelis võttis selle analüüsimine aega kolm tundi,“ ütles Kalve ja lisas, et ka vigade risk on suur, kui tabelid on mahukad. „Seal võid peale vaadata väga palju, kuid kõiki vigu ei leia alati üles. Ja tõesti - ka arvutada võib valesti.“

Ensto hakkas ärianalüütikaga tõsisemalt tegelema 2012. aastal, mil külastati ühte tarneahelakonverentsi. „Võtsime Keila tehases kasutusele demoversiooni, mis oli tasuta, kuid saime sellega päris palju ära teha,“ rääkis Kalve, kuidas jõuti Qlikview programmini. „Kasutasime seda varude analüüsiks, ostuhindade analüüsiks ja tarnekäitumise analüüsiks.“ Kokkuvõttes aitas uus süsteem tublisti aega kokku hoida, sest uus tarkvara võimaldas suuri analüüse teha vähem kui tunniga.

Uus ärianalüütika andis ettevõttele läbipaistvuse ehk võimaldas võrreldes erinevaid tehaseid erinevatest vaatenurkadest.

Täna toimub 13. Ostujuhtimise aastakonverents.  

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077