20. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva kasvatas äritulu neljandiku võrra

Eesti turul osutatavat postiäri iseloomustas tulude jätkuv kahanemine.
Foto: Raul Mee
Käesoleva aasta esimesel poolaastal kasvasid Omniva äritulud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 24%.

Ettevõtte kasvas nii rahvusvahelises äris kui koduturul Baltikumis, viimast nii infoäri kui pakiäri valdkonnas. Eesti turul osutatavat postiäri iseloomustas tulude jätkuv kahanemine.

Käesoleva aasta esimesel poolaastal  olid kontserni äritulud kokku 42,2 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 24%. Kasvu mõjutas rahvusvahelise e-kaubanduse äri ja logistikateenuste kasv, postiteenuste tulud vähenesid 5%.

Kõige enam kasvas Omniva kontsern 2016.aasta esimesel poolaastal rahvusvahelises äris, kus kasv oli 146% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Rahvusvahelise äri sisuks on eeskätt Hiina e-kaubanduse pakkide logistika üle kogu maailma.

Pakiäri: kasv kogu Baltikumis

Koduturul Baltikumis kasvasid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kontserni pakiäri tulud 16%. Eriti märkimisväärselt kasvas pakiäri Lätis, kus pakiteenuste äritulud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes enam kui kahekordistusid.

“Omniva tegevus teistes Balti riikides on hoogu sisse saamas,” märkis Omniva juhatuse esimees Aavo Kärmas. “Meie paari aasta tagune otsus käsitleda koguturuna kogu Baltikumi kannab esimesi vilju ning selle taustaks on see, et üha enam soovivad kliendid pakiteenuse lahendust kogu Baltikumis. Seda terviklahendust suudab praegu pakkuda ainult Omniva ning meie eesmärk on viia teenus klientidele võimalikult lähedale.”

Pakiäri kasvu toetab pakiautomaatide võrgustiku laiendamine nii Eestis, Lätis kui Leedus.  Omniva 234 pakiautomaati moodustavad Balti riikide suurima pakiautomaatide võrgustiku ja 2016. aastal suureneb see veel ligi kolmandiku võrra, laienedes ka väiksematesse linnadesse ja asulatesse. Praeguseks on Omnival kogu Baltikumis enam kui 120 linnas 234 pakiautomaati ligi 28 000 pakilahtriga.  

Postiäri: tulude jätkuv langus

Traditsioonilise postivaldkonna teenuseid osutab Omniva ainult Eestis (Eesti Posti kaubamärgi all). Postiäri tulud langesid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5%.

Esimese poolaasta tulemuste võrdluses eelmise aastaga mõjutavad koondpilti 2015. aasta märtsis Eestis toimunud Riigikogu valimised, mistõttu olid tänavused esimese poolaasta otsepostiteenuste tulud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 15% väiksemad.

Inimeste muutunud teenusekasutus ja tarbimisharjumused tähendavad, et ka postiasutused muutuvad üha enam pakkide vastuvõtmise ja väljaandmise kohtadeks ning klientide nõustamiskeskusteks erinevate teenuste kasutamise osas.

„Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi algatatud postiseaduse kaasajastamine ehk uue postiseaduse väljatöötamiskavatsus võimaldab loodetavasti juba järgnevatel aastatel viia ka postivõrgu ülesehitus kooskõlla klientide muutunud vajadustega ning muuta teenus inimestele mugavamaks, paindlikumaks ja efektiivsemaks,” ütles Kärmas.

Infoäri kasvu toetab e-arvete levik

Infoäri teenuste tulud kasvasid kontsernis 31%võrreldes 2015.aasta esimese poolaastaga. Infoäri kasvuvõimalusi Eestis toetab riigi kava viia 2016. aasta lõpuks avaliku ja erasektori vaheline arveldamine üle masinloetavatele e-arvetele ning Euroopa Komisjoni plaan 2016. aasta lõpuks välja töötada Euroopa riikide jaoks ühtne e-arve standard, mis toetab piiriülest e-arvetega arveldamist.

Kontsern investeeris esimesel poolaastal eeskätt uute pakiautomaatide paigaldamisse Baltikumis ja infotehnoloogiasse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077