Autor: Marta Jaakson • 24. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vare: Vene raudteed ootavad ümberkorraldused

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev määras ametisse uue raudteejuhi Oleg Belozerovi, Eesti Raudtee nõukogu esimehe Raivo Vare sõnul on muudatus igal juhul väga suure tähendusega.

„Igal juhul on kõik muudatused, mis hakkavad toimuma, väga suure majandusliku tähendusega, mitte ainult raudteega seoses, vaid ka laiemalt,“ kommenteeris Vare.

Ta selgitas, et Venemaa Raudteed on kõige suurema töötajate arvuga ettevõte, kus on miljon inimest. Paljudes Venemaa piirkondades on raudtee ka ainuke töökindel transportimise viis. „Ilmselt arvatakse, et selle tähtsus on nii suur, et sinna on vaja inimest, kes looks korda või eelseisvaid raskeid aegu nähes hoiaks seda süsteemi üleval,“ nentis Vare.

Vare sõnul on Belozerov spetsialist, Venemaa maanteeameti pikaajaline pealik, kes on muu hulgas transpordiministeeriumis ka raudtee teemaga tegelenud. „Üldiselt teda hinnatakse kui kõva töötegijat,“ ütles Vare.

Tema sõnul järgnevad suure tõenäosusega ümberkorraldused raudtee tütarfirmades ja juhtkonnas. Eelkõige oodatakse Belozerovilt korra loomist. Vare sõnul räägivad teadjad inimesed, et ta on veidi liberaalsemalt meelestatud, kui oli Jakunin. See tähendab, et Belozerov võib anda ka erasektorile võimaluse raudteel opereerida. Jakunin oli seda seni üsna kasinalt teinud.

Vare hinnangul Balti regioonile muudatus midagi suurt kaasa ei too. Ta märkis, et tõenäoliselt võib toimuda mingisugune mängureeglite ümberhindamine ning lisanduda võivad mõningad Vene eraoperaatorid, kellel on rohkem võimekust ja tahtmist Balti regioonis toimetada.

„Poliitiliselt on keerulisem hinnata, sest tegu oli siiski kõrgema tasandi esindajaga seal hierarhias ja see liigutamine tõenäoliselt toob kaasa ka muid protsesse, mida on raskem hinnata,“ ütles ta.

Meedia on spekuleerinud, et Jakunin läheb Vene föderatsiooni nõukokku. Kuidas täpselt Jakunini liikumine vormistatakse, on Vare sõnul tehnika küsimus. „Medvedev on sellest rääkinud. Ka Putin on seda öelnud. Esmaspäeval tuli presidendi administratsioonist ka vastav korraldus Kaliningradi kubernerile või käsutäitjale ja kõik paberid liikusid ja kõik toimis. Ta läheb föderatsiooni nõukogusse ja kurjad keeled ütlevad, et föderatsiooni nõukogu esimeseks asetäitjaks,“ rääkis Vare. Ta lisas, et suure tõenäosusega täidab Jakunin spiikri esimese asetäitja koha ning võib olla asendab kunagi Valentina Matviyenkogi. „Kui see on nii, siis sellisel juhul on see väga kõva sõna, sest siis see ei ole mitte nn mahavõtmine, vaid poliitiline edutamine,“ ütles Vare ning nentis, et samas ei ole ta kuulnud, et tänasele spiikrile oleks midagi ette heidetud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077