Autor: Tanel Raig • 23. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lahendavad kohtud transpordikahjude vaidlusi

31. mail räägivad advokaadid, kuidas lahendatakse kohtusse jõudnud vaidlusi, mis on tekkinud transpordil kaduma läinud või kahjustatud kauba üle.

Advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik, Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Andrus Kattel, Advokaadibüroo Amos vandeadvokaat Kai Amos ja ERGO Insurance SE riskijuht Vadim Paltmann esinevad 31. mail toimuval seminaril „Kes vastutab kauba kahjude eest transpordil“. Transpordivaldkonna õiguse tippeksperdid võtavad vaidluste näited oma praktikast ja analüüsivad nende põhjal kauba omaniku, ekspedeerija ja vedaja tegutsemist – kuidas olla vaidlustes võitja poolel.

Olavi-Jüri Luik näitab oma juhtumi analüüsis, et liiklusavarii korral ei pruugi autovedaja jääda kandma avariis kannatada saanud kauba kahjusid. Samuti võrdleb ta erinevusi kindlustusseltside vedajavastutuse kindlustuse toodetes. Kasulik ettekanne autovedajatele.

Vadim Paltmann viib läbi grupiarutelu, milles selgitatakse, kes vastutab transpordil kaubale tekkinud defektide eest. Õpetlik juhtum vedajatele, ekspedeerijatele ja (ehitusmaterjalide) tööstustele.

Andrus Kattel näitab enda juhtumit analüüsides, kui ootamatu lahendiga võib lõppeda kohtuvaidlus temperatuuritundliku kauba veol roiskunud kauba kahjude üle. Sobilik teema aruteluks toiduainetööstustele ja autovedajatele.

Teise juhtumi analüüsis diskuteerib Kattel koos Vadim Paltmanniga ekspedeerija vastutuse üle valida hoolsalt alltöövõtjat. Aktuaalne teema kõikidele ekspedeerimisfirmadele.

Kai Amose ettekanne ja grupitöö pandiõiguse rakendamisest on vajalik kõigile kauba omanikele, ekspedeerijatele ja transpordifirmadele.

Seminari hind on 199 eurot + käibemaks. Kuni 27. maini kehtib registreerumisel soodushind 179 eurot + km. Seminarile on võimalik kuni 29. maini registreeruda SIIT.

Seminar „Kes vastutab kauba kahjude eest transpordil?“

31. mai Hotell Viru konverentsikeskuses, ruumis Duetto

Ajakava, Advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik, ERGO Insurance SE riskijuht Vadim Paltmann, Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Andrus Kattel, Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Andrus Kattel ja ERGO Insurance SE riskijuht Vadim Paltmann, Advokaadibüroo Amos vandeadvokaat Kai Amos

9:45-10:15 Registreerimine ja hommikukohv10:15-11:00 Vedaja vastutus: millal vedaja vastutab kauba kahjude eest liiklusõnnetuses, erinevused kindlustusseltside vedaja vastutuse kindlustustootes

11:00-12:00 Kaasuse lahendamise grupiarutelu: kes vastutab kauba kahjude eest transpordil

12:00-13:00 Lõuna13:00-13:30 Autovedaja vastutus temperatuuritundlikul veol

13:30-14:00 Diskussioon: ekspedeerija vastutuskindlustus

14:00-15:00 Millal võib rakendada pandiõigust

Osalejad:

Andrei Koplik, AS Lajos

Andres Reial, AS Lasita MajaAndrus Kattel, Advokaadibüroo SorainenAnton Kulikov, OÜ ESTMAAnu Aaliste, AS SchenkerArtjom Antsibor, OÜ ESTMAErich Keler, OÜ Itella SmartpostHarri Kahl, AS Marsh KindlustusmaaklerHeido Valton, OÜ Fazer FoodJelizaveta Senjavina, AS Lasita MajaJuta Sepp, OÜ Itella LogisticsJuuli Laanemets,AS ÄripäevJüri-Olavi Luik, Advokaadibüroo LextalKai Amos, Advokaadibüroo AmosKatri Öngo, AS BalbiinoKertu Karner, AS ÄripäevKreet Aun, OÜ CompomanKristina Kapajeva, BTA Insurnace SE Eesti filiaalMariliis Pinn, AS ÄripäevMarina Tretjakova, ERGO Insurance SEMeelis Kokk, AS Ruukki ProductsSven Paist, AS Repo VabrikudTanel Raig, AS ÄripäevTarmo Hillep, OÜ Optimal KindlustusmaaklerTiina Vaiksalu, AS Saue AutoVadim Paltmann, ERGO Insurance SEVardo Malm, OÜ Optimal KindlustusmaaklerVictoria Mets, ERAAViljar Hokkonen, Maag Piimatööstus

 

Seminari esinejate tutvustus

Jüri-Olavi Luik, Advokaadibüroo Lextal vandeadvokaatLEXTAL on esindanud nii kindlustusandjaid kui kindlustusvõtjaid vaidlustes hüvitise vähendamise ning kindlustuslepingu kehtivuse üle igas kohtuastmes sh ka veosekindlustulepingutest tekkinud vaidlustes. Ka vandeadvokaat Jüri-Olavi Luige üks valdkondi on kindlustusõigus. Luik on töötanud Advokaadibüroos Lextal 2007. aastast ja 2008. aastast vandeadvokaadina. Enne tööle asumist Lextalis on ta pikka aega töötanud ERGO Kindlustuse kahjukäsitluse juriidilise osakonna juristina. Luik tegutseb praegu ka Tartu Ülikooli õigusteaduskonna kindlustusõiguse õppejõuna ning Eesti Liikluskindlustuse Fondis kindlustuse vaidluskomisjoni kolleegiumi liige.

Vadim Paltmann, ERGO Insurance SE riskijuht

Vadim on 2011. aastast ERGO Insurance SE merekindlustuse riskijuht. Tema ülesandeks on veose-, vedaja- ja veesõiduki kindlustuse riskide juhtimine ning kõik, mis puudutab merekindlustust. Tema suurimateks saavutusteks on aga veose- ja laevakindlustuse ning vedaja- ja ekspedeerija vastutuskindlustuse toodete väljatöötamine erinevates kindlustussektsides.Ta alustas kindlustuses tööd 1995. aastal Balti Kindlustuse ASis (BICO) veose- ja laevakindlustuse osakonna juhtajana, kus lõi vastavad tootepaketid. Juba aasta hiljem siirdus ta aga 14 aastaks ASi If P&C Insurance veose- ja laevakindlustuse tootejuhiks. Ülesanne oli toota kasumit logistika- ja merekindlustusega. Tema juhtimisel siseneski IF Kindlustus edukalt veose-, laeva-, vedaja ja ekspedeerija vastutuskindlustuse turule. „Minu kõige tähtsam saavutus oli minu toodete pidev kasum,“ ütleb Vadim ise.

Andrus Kattel, Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat

Vandeadvokaat Andrus Kattel on õiguse valdkonnas töötanud 1997. aastast. Ta on üks tunnustatumaid kindlustusõiguse (sh kohtuvaidluste) spetsialiste Eestis. Tal on kindlustuse valdkonnas ulatuslik kohtuvaidluskogemus: ta on esindanud kliente mitmes Eesti suuremas kohtuasjas. Lisaks on ta esindanud kliente transpordi- ja merendusõiguse valdkonna kohtuasjades.Enne Soraineniga liitumist töötas Andrus kaheksa aastat juristina kindlustusseltsis If P&C Insurance. Alates 2001. aastast on Andrus liige kindlustuse vaidluskomisjonis ning 2002. aastal valiti ta kindlustuse vaidluskomisjoni kolleegiumi, kuhu kuulub siiani.

Kai Amos, Advokaadibüroo Amos vandeadvokaat

Kai Amos on spetsialiseerunud transpordivaldkonna õigusele. Ta on osalenud mitmete logistikavaldkonna õigusaktide väljatöötamisel, viimati ELEA (Eesti Logistika- ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon) koostatud Ladustamise Üldtingimuste töögrupis. Hinnatud lektorina on tal ka rohkelt kogemusi transpordiõiguse koolitajana. Kai Amos on lektor näiteks Tallinna Tehnikakõrgkooli sõitjateveo veokorraldaja ametipädevuse koolitusel. Samuti osales ta jaanuaris toimunud Äripäeva logistikauudiste seminaril „Kuidas kaitsta kaupa transpordil“, kus pidas kahetunnise loengu veo- ja ekspedeerimislepingutest. Kai Amos on ka Äripäeva Logistika ja ekspedeerimise käsiraamatu kaasautor.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077